Italiens regering vinner – ny skärpning mot migranträddningsfartyg

Politik utrikes

29 juli 2019

Efter interna stridigheter de senaste veckorna vann på onsdagen den italienska regeringen en parlamentarisk förtroendeomröstning med siffrorna 325 mot 248, en seger för Matteo Salvini. Om de hade förlorat förtroendeomröstningen hade regeringen tvingats avgå.

Förordningen skärper sanktionerna mot så kallade räddningsbåtar som trafikerar Medelhavet för att plocka upp migranter om de kommer in på Italienskt territorialvatten utan tillstånd.

Både räddningsbåtarna och dess kaptener kommer att kunna vidkännas högre bötesstraff och andra sanktioner. Båtarna kan också komma att tas i beslag.

Dekretet som utarbetats av Salvini skärper sanktionerna mot räddningsbåtar som försöker föra migranter som räddades på Medelhavet till Italien.

Lagförslaget ska nu slutligen godkännas av senaten vilket förväntas inträffa senast i mitten av augusti. Dekretet höjer det maximala bötesstraffet för räddningsbåtar som förs in på italienskt vatten utan tillstånd till 1 miljon euro (1,12 miljoner dollar) från tidigare 50 000 euro.

Sanktionerna inbegriper också gripandet av kaptener som ignorerar order om att hålla sig borta och uppmanar sjöfartsmyndigheterna att beslagta båtarna automatiskt. De nya åtgärderna kommer att ersätta en uppsättning regler som infördes i juni i år.

En rad välgörenhetsorganisationer har protesterat emot de nya reglerna, inklusive det tyska fartyget Sea-Watch. Dess kapten Carola Rackete greps när båten gick in i Lampedusa hamn utan tillstånd i juni.

Salvini var rasande när välgörenhetsorganisationen lyckades samla in mer än en miljon euro via insamlingar på Internet dagarna efter det högprofilerade ärendet.

Han blev ytterligare förgrymmad när en italiensk domare snabbt släppte Rackete från husarresten och sa att hon inte hade äventyrat någons liv genom att trotsa en marinblockad för att nå hamnen.

Genom att kalla till ett förtroendevotum om dekretet tvingade regeringen lagstiftning genom parlamentet och sopade bort ändringsförslag från oppositionen.

Salvinis popularitet har ökat tack vare hans kompromisslösa position i migrationsfrågan. Vid en opinionsundersökning i tidningen Corriere della Sera på lördagen har Lega 35,9%, mer än dubbelt så mycket som i förra årets nationella val. Hans politik har lett till en kraftig nedgång i migrationsströmmarna.

Endast 3 431 personer har korsat Medelhavet hittills under 2019 enligt officiella uppgifter. Det är en minskning med 81% jämfört med samma period 2018 och en nedgång med 96% jämfört med 2017 års nivåer.