Män från Uzbekistan är ett säkerhetshot i väst. Sverige släpper in 2000 uzbeker varje år.

Migration Säkerhet Samhälle

17 augusti 2019

Onsdagen den 14 augusti greps en uzbekisk man av polisen i Östersund. Säkerhetspolisen har tagit över utredningen. Mannen misstänks för stämpling till terroristbrott för att ha haft för avsikt att köra in i en folksamling på Stortorget i Östersund. Säkerhetspolisen undersöker om han har kopplingar till Akilov.

Uzbekistan verkar skapa många terrorister och våldsamma män. Akilov är från Uzbekistan. Även de tre män som misstänktes för att ha förberett ett terrordåd när de hade köpt på sig flera hundra kilo kemikalier i början av 2018 är uzbeker. Kemikalierna de hade köpt kan användas för att tillverka både sprängämnen och giftgas och har använts vid flera terrordåd runtom i Europa.

En av de misstänkta hade lagt upp bilder på sociala medier på Stockholms central, T-centralen, gallerian Mall of Scandinavia i Solna och korsningen Kungsgatan-Sveavägen i Stockholm. Åklagaren kunde dock inte göra det tillräckligt sannolikt att männen planerat terrordåd och de friades nyligen.

Den svenska gränspolisen uppskattar att upp till 2 000 uzbeker reser in i Sverige årligen utan att gränspolisen kan agera på grund av brist på resurser.

– Jag kan säga så här: Vi har allt annat än kontroll, säger Lindström. (Omni 23 januari).

Flera av de forna Sovjetstaterna har inte lyckats bli demokratiska stater efter Sovjetunionens fall. Uzbekistan verkar skapa mycket våldsamma män som är drivna av islamistisk agenda tar sig hit till väst. Flera experter hävdar att de radikaliseras i väst när de inte lyckas skapa sig det liv här som de planerat vid flytten till väst.

IS hade under åren fram till IS planer på ett kalifat föll haft en mycket omfattande propagandaoffensiv i flera år mot just personer från Centralasien. Uzbekistan är det folkrikaste av de fem centralasiatiska länderna. Enligt Soufan Group – ett amerikanskt säkerhets- och underrättelseföretag – så tros cirka 5 000 centralasiater ha rest till Syrien och Irak. 1500 av dem är uzbeker.

Varför blir så många uzbeker terrorister?
Uzbekistan är ett sunnimuslimskt land med historiska städerna som Samarkand och Buchara med moskéer från 1300-talet. Efter Sovjetunionens fall skapades grupper som ville förvandla Uzbekistan till en islamistiskt stat styrt enligt sharia. Det var denna Islam Karimov slog ner hårt. Karimov har i praktiken styrt landet som en diktator sedan självständigheten 1991. Han blev lokal kommunistboss 1989 och såg till att behålla makten efter självständigheten. Kommunistpartiet ombildades helt enkelt till Folkets demokratiska parti, men i praktiken är det Islam Karimov och hans familj som styrt landet.

De flesta islamistiska uzbekiska grupper flydde utomlands. De flesta till Ryssland. De har tagit emot uppemot 300 000 uzbeker.

Även Ryssland drabbades av terror. Bara fyra dagar innan Rakhmat Akilov slog till på Drottninggatan dödades 14 personer i Sankt Petersburgs tunnelbana när den 22-årige Akbarzjon Jalilov sprängde sig själv. Även Jalilov var uzbek. Han var uppvuxen i centralasiatiska Kirgizistan och hade som 17-åring flyttat med sin familj till Ryssland.

Uzbekistan gränsar till Afghanistan och många anslöt sig där eller i Pakistan till talibanerna. När IS sedan ryckte fram i Irak och Syrien åren 2013 och 2014 så omgrupperade sig många dit i stället.

Myndigheterna i Uzbekistan har en svart lista över religiösa extremister. En lista på upp till 18 000 namn. Staten kontrollerar moskéerna i Uzbekistan och har noggrann koll på vad som sägs där. De som reser på pilgrimsfärd till Mecka åtföljs av statliga övervakare. Tusentals har fängslats för religiös extremism.

Ett annat land med stor uzbekisk invandrargrupp är Turkiet. Uzbekiska är ett turkiskt språk. På nyårsnatten 2017 öppnade den 33-årige Abdulkadir Masjaripov eld på en populär nattklubb i Istanbul. Han hann skjuta ihjäl 39 gäster innan han flydde därifrån. Han kunde gripas några veckor senare. Masjaripov hade även han vuxit upp i Kirgizistan men var av uzbekisk etnicitet. IS hade gett honom instruktioner på distans från Raqqa i Syrien.

– Det finns flera sådana här personer, säger Umid Asatullajev, statsvetare vid universitet i Tasjkent, Uzbekistans huvudstad, till den centralasiatiska nyhetssajten Caravanserai.

– Det är omöjligt att gissa vem som blir den nästa. Det är viktigare att slå till mot personer som radikaliserar andra, det är lite som att det är viktigare att ingripa mot de som producerar och distribuerar narkotika, än missbrukarna.

Medborgare i Uzbekistan får inte resa in i Sverige utan visum. Med tillräckliga resurser till gränspolisen kan svenska medborgares säkerhet ökas avsevärt. Med tanke på vilket stort säkerhetshot uzbeker kan innebära för oss bör denna fråga få hög prioritet för Sveriges styrande. Någon sådan ambition har hittills inte Sveriges styrande visat.