Muslimska partiet Jasin dyker upp igen – nytt namn samma logga

Politik inrikes

Det politiska partiet Jasin Group skickade in registrering av politiskt parti till riksdagsvalet 2018. Partiet blev inte godkända på rent formella grunder. De skickade inte in den komplettering som behövdes. Den egentliga anledningen är säkerligen den stark koppling till Sharia partiet hade i partiprogrammet.

– Vi kommer att försöka igen, sa talespersonen Mehdi Hosseini i september 2017 i samband med avslaget. Många var mycket kritiska till partiet redan innan partiets registrering skickats in. Jasin Group stod registrerat på samma adress som Föreningen Mary Dian Riksförbund. Föreningens hemsida har en flik för det politiska partiet Jasin, men stadgarna är borttagna. Bolaget är fortfarande aktivt.

Nu har partiet återuppstått i ny tappning, med nytt namn UP-Sverige men med samma logotyp. När man läser partiets nya hemsida är både islam och sharia mycket nedtonat.

Informationen på den nya hemsidan ger inga tydliga tecken på islamism eller sharia. Grundare hävdade 2017 när partiet inte godkändes att partiet hade tagits över av extremister. Det finns all anledning att hålla ett vakande öga på detta parti.