Boris Johnson lovar att sätta stopp för lågkvalificerad migration. EU-migranter kommer att behöva tjäna 23 000 pund innan de får tillträde till Storbritannien.

Politik utrikes

Boris Jonson kommer att införa ett migrationssystem liknande det som man har i Australien. Den nya regeringen enades den 14 februari om hur man skulle göra det.

Boris Jonson gick ut med att detta var något av det första han skulle göra om han vann valet den 12 december. Att detta har setts positivt av medborgarna i Storbritannien visar valresultatet på. Detta skrev jag om i artikel om den 8 december.

Till och med löftet om att invandringen kommer att minska har minskat oron för invandringen i Storbritannien. Det är otroligt att se Labour fortfarande kämpa för fri rörlighet, till och med utanför Europa.

EU-migranter kommer att behöva tjäna minst 23 000 pund innan de kan komma in i Storbritannien för arbete enligt planer som det nya regeringen har enats om.

Det poängbaserade invandringssystemet syftar till att minska antalet lågutbildade migranter som kommer in i Storbritannien och kommer att införas i januari.

Det kan betyda poäng för färdigheter, löner eller yrken – med viseringar som ges till dem som får en viss poäng.

Enligt programmet kommer migranter fortfarande att kunna komma in i Storbritannien om de tjänar så lite som 23 000 pund men de kommer att behöva ett betydande antal poäng på andra områden för att kompensera för en lägre lön.

Med poängsystemet kommer varje migrants talang att utvärderas. Om man kommer över tröskeln på en årsinkomst på ungefär 25 600 £ och har ett jobberbjudande så kommer de att släppas in.

Det kommer också att finnas lönströsklar för högre tjänare för att se till att de inte underskrider lönerna för dem som redan arbetar i Storbritannien.

Ett exempel är piloter som förväntas tjäna minst 60 000 pund innan de kan arbeta i Storbritannien.

Boris Johnson sägs också ha gjort klart att det inte kommer att finnas någon speciell kvot för sektorer som har brist som gör det lättare att komma in om man har kvalifikationer inom ett bristyrke.

Det är underförstått att statsministeren bara vill ha skickliga migranter som kommer in i Storbritannien – trots att vissa sektorer kan vara kvar.

Inrikesminister Priti Patel kommer att återkomma med fullständiga detaljer om de nya reglerna i nästa vecka, men personer med kompetens inom bristyrken i som omvårdnad eller inom byggsektorn kan få fler poäng med det nya systemet.

Detta betyder fortfarande inte att det finns en garanti för att de kan komma in i Storbritannien – trots varningar att Storbritannien kan stå inför en stor brist på omvårdnadspersonal på vårdhem inte kan rekrytera från utlandet.

En talesman för statsministeren sade: ”Systemet kommer att vara enklare och inte diskriminera mellan länder.

Ministerrådet betonade att vi måste visa att Storbritannien välkomnar talanger – men systemet ska sluta förlita sig på att kunna importera billig, lågutbildad arbetskraft.”

Den rådgivande kommittén för migration har varnat för att ett poängsystem kan drabba den ekonomiska tillväxten och utan att ge effekten att ge fler arbeten till brittiska arbetare.

Johnson sade till kabinettet att regeringen hade ett ansvar att ”förena” landet när han diskuterade de beslut som skulle behövas för att leverera ”verklig och positiv förändring för folket i Storbritannien”.

Boris Jonson har nu ett kabinett som är fokuserad på att bereda väg för en självständig nation. Ett sådant syfte verkar ha goda chanser att vinna val.