Otryggt med misshandel, rånförsök, drogförsäljning, hot mot vittnen. Familjen Ali Kahn kan göra vad de vill. Reportage från Angered av Sverigebilden.

Säkerhet Samhälle

Familjen Ali Kahn har spridit skräck i förorter till Göteborg i många år.

I Sverigebildens reportage från Angered pekas familjen Ali Kahn ut som skyldiga till att ha misshandlat en svensk man. Mannen berättar ingående om hot mot vittnen och en nedlagd förundersökning, allt finns på film.

Mannen visade civilkurage och la sig i när de sålde droger i Angered. Mannen i reportaget blev misshandlad för det och det blev ett jättestort bråk. Detta var redan 2013. Familjen Ali Kahn har varit ett problem här länge. Mannen berättar att det var totalt ett femtiotal personer med i det slagsmål som följde. Han uppger att det var familjen Ali Kahn som misshandlade honom.

Polisen la ner ärendet ”i brist på bevis”, något som mannen är klart missnöjd med. Han hade satt på sin mobiltelefon, så det fanns på film att mannen hotade honom och att han sedan blev nedslagen. Det fanns vittnen, men de vågade inte vittna för den här familjen hotar ju vittnen, säger mannen.

En kvinna berättar att hennes brorson bråkade med en kille som tillhör en familj med många kriminella. Brorsonen vågade inte ens åka till Angered på länge, och inte ens polisen kunde ta hand om dem.

En yngre kvinna berättar att hon känner sig tryggare nu än för två år sedan när de flyttade dit. Då la hon märke till drogleverenser på torget. Men trots att kvinnan säger att det är tryggare nu vågar hennes yngste sonen inte gå till Gårdstens centrum. Där har de varit på honom, berättar hon. En äldre tonåring var på honom och ville ha pengar och sparkade på honom när han sa nej. Som tur var hade han med sig sin storebror, så det blev inte mer än så.

Det är en oro som mamma, säger kvinnan, vad som skulle hända om han gick själv. Storebrodern är ändå 21 år, och en trygghet när han är med. Det är läskigt, säger hon. När de flyttade dit var det ett gäng som kastade sten efter yngste sonen. Som kvinna väljer hon att inte gå ut och gå själv i områden, för det vågar hon inte riktigt. Så länge det är mörkt så vill hon inte vistas ute.

En yngre kille med invandrarbakgrund säger att han upplever Angered som tryggt, och att media beskriver det som ”ett helvete”, att man säljer knark, att ungdomar är dåliga och inte tänker på sin framtid. Som han ser det så kämpar alla för sina liv. Han har inte märkt av någon drogförsäljning eller gängkriminalitet utan alla tänker på sin skola, på att de ska börja gymnasiet. Han menar att media bara försöker lägga en bild.

En man med invandrarbakgrund säger att det har blivit mycket tryggare nu. När han växte upp där kunde de inte ens gå till Angreds centrum utan någon vuxen. När de gick själva råkade de ut för saker. Hans kusin blev rånad mitt i Angered centrum när de var små. Det har förändrat sig jättemycket på så sätt, säger han. Han märker varken av drogförsäljning eller gängkriminalitet men han är på jobbet och sen går han hem, så det är inget han märker av.

En yngre kvinna med invandrarbakgrund berättar att hon känner sig ganska trygg, men det är klart att ibland kan hon se nån skum person och haja till lite. Hon har bott i Angered sedan hon var sex år gammal. Hon åker ofta hem sent för hon jobbar mycket sena kvällar. Hon säger att det förekommer drogförsäljning. Hon bor granne med några som har barn som är i de kretsarna.

Det här är ett lite längre reportage för att Sverigebilden ville fånga upp så många olika röster som möjligt.

Du hittar hela reportaget på Sverigebildens Youtubekanal här.

Vilka är familjen Ali Kahn, som polisen inte lyckas få bukt med efter så många år och så mycket kriminalitet?

Familjen Ali Kahn är en släkt där nästa alla män finns med i brottsregistret, bland annat för våld, hot och utpressning. Familjen liknas i det närmaste med en maffia. De sprider skräck, hotar vittnen under vapenhot och kopplas till mord, utpressning och våldsdåd.

Stora delar av familjen pekas av polis och socialarbetare ut som ett kriminellt nätverk som kopplat greppet om de nordöstra förorterna.

Släktens överhuvud, som själv är ostraffad, vänder sig bestämt emot beskrivningen. Han säger att alla inte är kriminella och att man inte kollektivt kan anklaga alla med deras efternamn.

Varför framställer de med invandrarbakgrund Angered i bättre dager än svenskar?

Det som slår mig när jag ser reportaget är att det är svenskar som uttrycker oro och känner otrygghet. Den unga färgade kvinnan i slutet av reportaget bor trots allt granne med folk som umgås i sådana kretsar, och hon är ute sent efter sitt jobb. Ändå säger hon att hon känner sig trygg. Känner hon sig tvungen att säga så av socialt tryck eller tycker hon inte att det är otryggt att bo granne med folk som umgås i kretsar där det förekommer drogförsäljning.

Var är rättsstaten?

Något annat som slår mig är att polisen verkar ha resignerat. Hur kan det annars vara möjligt att denna familj och de som de knyter till sin kriminella verksamhet inte utvisas?

2 thoughts on “Otryggt med misshandel, rånförsök, drogförsäljning, hot mot vittnen. Familjen Ali Kahn kan göra vad de vill. Reportage från Angered av Sverigebilden.

Comments are closed.