Detta handlar om yttrandefrihet och pressfrihet. Varför raljerar Magda Gad över Lamottes hotbild?

Samhälle Yttrandefrihet

Lamotte sände från Kronogården 26:e februari. Det område som Trollhättans kommun inte gett SVT tillstånd att filma i. När deras representant får frågan av vilken anledning SVT inte får tillstånd, så hänvisar kommunpolitikern till en ”samlad bedömning”. Vilka komponenter som ingår i denna samlade bedömning går det inte att få veta.

Det är helt oacceptabelt att kriminella gäng ska få bestämma var journalister ska få vara och vilka journalister som ska få utföra sitt arbete i vilka områden. Detta handlar inte om en skyddsväst. Detta handlar inte om vad Magda Gad tycker om Lamottes skyddsväst.

Detta handlar om yttrandefrihet och pressfrihet.

Du kan se Lamottes film från Kronogården här:

Joakim Lamotte skriver på sin Facebooksida:

Jag har alltid respekterat Magda Gads arbete och blir därför något förundrad när hon i en rad inlägg raljerar över att jag bar skyddsväst i Trollhättan.

Skillnaden mellan mig och henne är jag är måltavla till hundra procent i Kronogården. Så är inte fallet när hon befinner sig i Afghanistan. Dessutom känner hon inte till varför jag bar skyddsväst.

Efter att jag offentliggjorde att jag tänkte åka tillbaka till Kronogården kontaktades jag av polisens personskyddsgrupp. De berättade att hotbilden mot mig var massiv och ansåg att jag behövde deras skydd. Det finns helt enkelt personer i Trollhättan som skulle döda mig om de fick chansen. Och poliser som kontaktade mig ansåg att jag borde ha skyddsväst för min egen säkerhets skull.

Under onsdagen hade jag, på grund av hotbilden, minst fyra livvakter från polisen runt mig från det att jag åkte in i Trollhättan tills att jag lämnade staden. Utöver dessa livvakter kryllade det av kravallutrustade poliser och polishästar i Kronogården. Man hade även satt in helikoptrar som cirkulerade över området. Detta stärkte ytterligare min uppfattning om hur stor hotbilden var. Dessutom har jag egna källor i Kronogården som starkt avrått mig från att återvända med tanke på vilka som är ute efter mig.

Sannolikt är det farligare för mig att vara i Kronogården än för Magda Gad att befinna sig i Kabul, men tack vare polisen gick rapporteringen bra och jag åkte direkt till SVT:s sändning i en annan del av staden, tog av mig jackan och gick in i sändning med skyddsvästen på, följd av fyra livvakter.

Visst hade jag kunnat ta av mig den, men hade bestämt mig tidigare för att behålla den på tills jag lämnade Trollhättan. Lokalen var trots allt fylld med folk från Kronogården som hyste agg mot mig och vissa figurerade även i straffregistret. Och om någon galning skulle ta sig in i lokalen skulle jag vara den första som blev skjuten.

Jag hade lovat min familj att komma hem helskinnad från Trollhättan och rustade därför för värsta tänkbara scenario, samtidigt som jag hoppades på det bästa.

Och om det nu var så ofarligt, enligt Magda Gads logik, så kunde väl poliserna och vakterna i och utanför lokalen också ta av sig sina skyddsvästar? De var ju inte i en krigszon?

Efter sändningen började givetvis hånen hagla i sociala medier. Alexandra Pascalidou, vänsterdebattören Henrik Arnstad och Annika Strandhäll som annars ofta gråter ut om nätmobbning kastade de första stenarna, ivrigt påhejade av den svenska journalistkåren och politiker som exempelvis Annie Lööf. Jag vet inte, men tror att ingen av dessa människor skulle vilja byta hotbild med mig, som ofta handlar om hur min fru och mina döttrar skall våldtas och dödas.

Dessutom undrar jag om det inte vore lämpligare att diskutera sakfrågan än vad jag hade på mig. Debatten borde väl handla om varför samhället låter kriminella styra vissa områden i Sverige?

I Kronogården har det gått så långt att PRO-föreningen måste ha skottsäkra glas. Tycker Magda Gad, Strandhäll, Pascalidou, Arnstad med flera att det också är någon att skratta åt?

Kanske var det onödigt av mig att stå med skyddsväst i debatten, men vad spelar det för roll? Det är absurt att debatten nu handlar om mitt säkerhetstänk, men som vanligt gör vissa allt i sin makt för att förskjuta fokus till allt annat än de verkliga problemen.

Det är sorgligt, men handlar sannolikt om att de har slut på argument.

För egen del hade jag bestämt mig för att åka Kronogården i onsdags med eller utan poliser, men vill ändå passa på att tacka polisen som inte lät de kriminella vinna den här gången. Tack vare polisens insats vågade sig de annars så kaxiga killarna i Kronogården inte ut och starta upplopp. De är i själva verket fega stackare som jagar i flock och backar så fort de hamnar i numerärt underläge.

Debatten startade efter sändningen av det nystartade (nästan identiskt likt Opinion Live) programmet Sverige möts, som du kan se här.