Att skylla på äldrevården är en rökridå

Politik inrikes

När man pratar om att skydda riskgrupper från smittan gör man det felaktiga antagandet att icke-riskgrupper inte behöver skyddas från smittan för att det ska lyckas.

För att hindra samhällsspridning måste hela samhället skyddas från smittspridning. Om smittan löper fritt i resten av befolkningen kommer även riskgrupper drabbas oavsett försök att skydda dessa. Den personal som arbetar på äldreboenden rör sig i samhället, har barn som går i skolan och går och handlar, åker kollektivt och så vidare.

Att skylla på äldrevården är en rökridå för att flytta fokus.

Tino Sanandaji: Denna virala intervju har fått många att ta fram skämskudden, utrikesministern tappar fattningen trots att reporter är artig, men påläst. Denna meltdown jämförts redan med Prince Andrews intervju, här är en kort klipp med highligts.

Ann Linde blev känd under skandalen vid Transportstyrelsen som Ygermans högra hand, men befordrades ändå till utrikesminister. Utöver underhållningsvärde av sekundärskam sprider utrikesministern rena falsarier till omvärlden:

• Linde förnekar att Sverige överhuvudtaget har en överdödlighet: “we don’t have any excess of death anymore”. Det är en provocerande bluff, alla ens halvt färdigräknade veckor av SCB:s har överdödlighet.

Regeringen utnyttjar att många inte förstår att det finns eftersläpning av dödsstatistik för att ljuga dem i ansiktet. Detta är en skandal vi inte ska glömma, en regering som mitt under krisen bluffar bort sina döda medborgare kan inte sen komma och säga att de bara var naiva och gjorde en honest misstake. Tror Löfven och Linde att alla dödstal Tegnell räknar upp är luft? De är riktiga människor och dör i excess dag efter dag.

• Linde påstår att strategin fungerade, men: “what we have not managed to do is keep the virus out of the elderly care center in specific region of Stockholm and surrounding of Stockholm”, och skyller dödstal på privatisering “In Sweden, many elderly care home is privately owned”.

Ca 1000 döda var i äldreboenden i Stockholmsregionen, vilket omöjligen kan förklara Sveriges skyhöga dödstal. Dessutom har vare sig Stockholm eller Sverige ovanlig koncentration på äldreboenden, det är ungefär samma andel som övriga väst, av enkla skäl att sjukdomen främst dödar sårbara äldre som ofta är just på äldreboenden.

Att skylla på privatisering är lika absurd då bara en femtedel av äldrevård är privat. Trots att ca 4500 av 5000 döda inte var på privat äldrevård skyller S cynisk på det för att lura vanliga väljare som inte förstår komplexa frågor om strategin. De vill fördumma vetenskaplig fråga om strategin till en klassisk välfärdsfråga, på samma sätt som Löfven kopplade våldtäkter till LAS.

Varför då det Sverige relativ folkmängd 5 gånger fler döda än Danmark, 13 gånger fler döda än Norge och 9 gånger fler än Finland utanför äldreboenden? Gå inte på denna bluff.

Strategisk bluff

Deras bluff att byta fokus till äldreboenden är psykologisk, då många har starka åsikter och direkt börjar diskutera problem i äldrevården, som ju också finns.

Men här är det viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt: Svensk äldrevård har många brister, och på marginalen har det säkert kostat några hundra extra liv. Det är samtidigt uppenbart att problemet är strategin, inte särdrag i svensk äldrevård, då vi inte ser någon ovanlig koncentration av döda i äldrevården.

Absurt påstående

Samtidigt ser vi att fattiga länder som Albanien, Grekland, Tjeckien, Mongoliet, baltländer, Polen, Serbien, Bulgarien, Rumänien osv. osv. som införde hårda lockdowns och inreseförbud har få döda i sin äldrevård.

Det är absurt att påstå att Albanien har bättre arbetsvillkor i sin äldrevård. Förklaring är att de stoppade smittan stenhårt innan den spreds i samhället och därmed till äldrevård. Albanien och Grekland hade också massor med kontakter med Italien.

Gå heller inte på bluffen att de fuskar med statistik eller hade bättre förutsättningar än Sverige i övrigt. De skyddades då de följde WHO:s strategi och kopierade länder som Sydkorea.

De fyra länder i världen som har högre dödstal än Sverige var de som först lät smittan spridas, sen när det redan var sent införde de lockdown.

Noll av världens ca 200 länder som införde tidig lockdown och inreseförbud har högre dödstal än Sverige, oavsett kvalitet i äldrevård.

Dras inte in i detaljdebatten om äldreboenden.

“We didn’t manage to get it out of our elderly care home. And that is something we really have to look into”.

Alla som accepterar detta eller låter sig dras in i en detaljdebatt om äldreboenden är lättlurade. Ni märker nog att regeringen lärt sig denna floskel som papegojor, för att så många lätt distraheras och förvirras att prata om äldrevård, trots att Sveriges höga dödstal inte har någon särdrag i äldrevård.

Överallt i jämförbara länder dör 35-60% i äldrevård, det vore ju märkligt annars då sjukdomen dödar äldre. Siffrorna ändras och är kanske inte fullt jämförbara men vad jag hittar är Danmark 35%, Sverige 47%, Norge 59%, USA 42% och Finland 50%.

Det ovanliga med Sverige är hur hög dödstalen är, inte var de sker.

Du hittar hela intervjun med utrikesminister Linde här.

Första halvan av intervjun är stenhårt försvar av strategin som vetenskaplig korrekt, I slutet förklara hon att hon inte vet något om vetenskap. Så vi har en regering som vare sig vet något om vetenskap eller tar in rådgivare som vet något om vetenskap, men styr landet i frågor såsom Covid-19, kärnkraft och klimat som handlar om vetenskap?

Varför anser regeringen att elementär kunskap om vetenskap inte ingår i deras arbetsuppgift? Varför tar de då inte bara in en vetenskaplig rådgivare, inklusive utländska toppexperter, när vi har en diskussion stora delar av världen vanliga medborgare lyckats sätta sig in i bara de är lite pålästa?

Notera också detta oseriösa påstående att det inte går att jämföra länder som vår regering anser. Då kan de ju påstå vad som helst: “So I would say that it’s tragic with each death, but its not possible to compare with any country.”

Sverige kan inte jämföras med något annat land? Ok!

Strategin Sverige följde var inte bättre för ekonomin, och motsatt strategi krävde ingen speciell ”resurs” vi saknade. Albanien och Grekland kunde införa lockdowns och reseförbud.

1 thought on “Att skylla på äldrevården är en rökridå

Comments are closed.