Carl Johan Sonesson: Jag har hela tiden hävdat att vi kan påverka utfallet genom aktiva insatser.

Politik inrikes Samhälle

Carl Johan Sonesson: Fredag 10 juli klockan 18:05. Skånes kamp mot Coronan. (Veckorapport)

Som framgår av mitt bilagda diagram är trycket på de skånska sjukhusen nu på ungefär samma låga nivå som i början av pandemin i Skåne, det vill säga i mitten av mars.

Det har alltså varit en lång period på omkring 4 månader där ni alla har kämpat som tappra soldater i ett krig.

Inte minst måste jag hylla alla äldre människor och alla ni som ingår i olika riskgrupper som isolerat er så länge. Det är verkligen imponerande och har också varit helt avgörande till varför vi har så mycket lägre dödstal i Skåne än större delar av resten av Sverige.

Ni har beställt mat via nätet, låtit bli att träffa era barn och barnbarn, inte fått besök om ni bor på äldreboendena osv.

Även alla ni som varit inlagda på sjukhus och inte kunnat ta emot besök eller ni som har genomgått förlossning med efterföljande sjukhusvistelse och bara i begränsad omfattning kunnat ha er partner nära er och barnet har också fått lida men bidragit. Inte minst vet jag många som missat att kunna vara med på ultraljud under graviditeten eller kunnat följa med till BVC etc med sin partner. Ja, det har varit en utsatt tid för många. En prövningens tid.

Resultatet har inte kommit av sig självt utan det är det mödosamma arbetet från alla och envar som givit så gott resultat.

Skåne fick alltså ingen jättetopp utan en relativt flack kurva, i enlighet med vad folkhälsomyndigheten också sa var ”önskvärt” att ”eftersträva”.

Från centralt håll fick jag höra, hela tiden, att vi i Skåne skulle få vår stora topp också – fast bara lite senare.

Först sades det vara en vecka senare än Stockholm, sedan sades det vara två och sen 4-5 veckor och till slutligen fick jag se uträknade kurvor på att vår stora topp kunde inträffa i mitten av juli, alltså nu.Inget tyder nu på att detta var rätt.

Jag har hela tiden hävdat att vi kan påverka utfallet genom aktiva insatser.

Från och med nästa vecka är vi första region i Sverige som delar ut munskydd till de resenärer som vill nyttja sådana under sina buss- och tågresor.

Det är bara ett av många exempel på aktiva insatser som vi själva äger att fatta beslut kring. Personligen är jag inte så säker på att munskydd alltid gör så stor skillnad men en del tror det och då tycker jag också vi ska vara öppna för att lyssna in våra kunder. Kanske kan det också hjälpa lite. Jag tror personligen att det bästa är att hålla avstånd till varandra och att inte prata för nära någon annans mun utan istället prata ”snett åt sidan”. Att man träffas utomhus och att man tvättar sina händer ofta – och noga är också helt centralt.

Antalet smittade per 100 000 invånare för hela perioden är lägst i Skåne av alla Sveriges 21 regioner.

Det betyder också att alla som bor i Skåne från och med midnatt i natt får lov att köra över till Danmark utan att behöva visa upp ett negativt covid-19 test. Pass och personbevis som visar att man bor i Skåne är vad som krävs. Detta är mycket bra för vår region. Vi är beroende av Köpenhamn utifrån ett tillväxtperspektiv.

Detta att Danmark har öppnat upp för att de regioner av Sverige med låg smitta ska kunna åka över medan de regioner med hög smitta inte får göra det kan till en början verka som lite ”diskriminerande” men jag tycker mer att det är ett sundhetstecken och en modern konstruktion där man inte betraktar nationalstatens hela geografi som enhetlig.

Sverige har ett antal gränsöverskridande regioner.

Västsverige-Norge, Södra Sverige-Danmark och nordöstra delarna av Sverige-Finland. Detta perspektiv är viktigt för regeringen i Sverige, Norge, Danmark och Finland att ha med sig när det uppstår olika kriser i framtiden.

Svenska utrikesdepartementet avråder till exempel svenskar från att resa till Danmark för att Sverige som helhet inte får resa till Danmark. Utrikesdepartementet borde fundera ett varv till om reseavrådan verkligen bör gälla de regioner som nu fått grönt ljus att resa in till Danmark. Ett modernt UD måste agera i samklang med sin omvärld.

Jag menar också att de nordiska länderna i mycket större utsträckning hade kunnat möta covid-19 pandemin med en gemensam nordisk strategi. Vi har så mycket historiskt, kulturellt och ekonomiskt gemensamt att vi borde kunnat agera mer samfällt.

När nu regeringens nyutnämnda Corona-kommission ska analysera vad vi gjort rätt och fel i Sverige så tycker jag att det nordiska perspektivet måste in. Vad har våra grannländer gjort rätt som vi kan lära av? Vad har vi gjort rätt som de kan lära av?

Jag får jättemånga meddelande från er som följer mig med tips på ställen där det är stora folksamlingar. Nu senast var det fester i Båstad och butiker på Emporia jag fick meddelanden om. Jag måste understryka att det är bra om var och en av er agerar och påtalar på ett vänligt sätt för andra när det blir för folktätt.

Det är lätt att glömma nu när smittan är låg så tänk på att säga ifrån på ett vänligt sätt så det inte blir onödiga konflikter. Vi måste fortsätta hjälpa varandra för att annars riskerar smittspridningen att öka igen. Så länge det inte finns ett vaccin så måste vi tänka på avstånd varje vaken timme.

Nu är smittspridning på en mycket låg nivå. Endast cirka två procent av alla som testas på sjukhus, vårdcentraler eller via självtesterna 1177 är positiva med covid-19. Tidigare i vår kunde procentandelen ligga på cirka 10-15 procent.

Nu ska jag försöka ta lite helg för trots att jag skulle ha varit ”ledig” denna veckan har det inte blivit många minuters ledighet. Det har varit media, telefonsamtal och ett antal akuta möten men det är egentligen inget som bekommer mig eftersom jag tycker det är kul att arbeta, men jag ser nu fram emot några dagar med lite lugnare tempo.

Min 15-årige son och hans farbror, Christian Sonesson som ”hängt” idag, har precis visat mig en installation som de gjort under dagen till sonens rum. Det är drivved som blivit en hylla med fint ljus. Bara den synen gör ju att man går ner i varv. De båda är ju riktigt ”Ernstiga” av sig!Ta hand om er så hörs vi igen om exakt en vecka!

Aktuella siffror

Jämförelsen är mot förra fredag (7 dagar sedan).

Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 3248 (+119 på en vecka)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne idag: Totalt 14 (-11 jämfört med en vecka sedan) varav 4 i intensivvård (-2 jämfört med en vecka sedan).

Antal covid-positiva som avlidit: 259 (+7 , men egentligen har inga nya dödsfall inrapporterats de senaste 9 dagarna men det redovisas ändå 7 fler jämfört med förra veckans redovisning för det har inkommit äldre fall längre tillbaka än en vecka i tiden).

Carl Johan Sonesson är Regionstyrelsens ordförande Region Skåne. Du hittar hans Facebooksida här.

Skånetrafiken: 50 000 munskydd till våra kunder.