Politiskt parti för Italexit startat i Italien. Ett nätverk av likasinnade partier i EU kan växa fram.

EU Politik utrikes

På torsdagen den 23 juli offentliggjorde den italienska politikern Gianluigi Paragone Italexit-kampanjen ”No Europe for Italy”.

Paragone är före detta senator för Femstjärnerörelsen. Han har startat partiet i syftet att Italien ska lämna euron och EU. Partiet heter Italexit – No Europe for Italy (italienska: Italexit – No Europa per l’Italia). Du hittar manifestet och kampanjsidan här.

”Jag säger ’nej’ till detta Europa. Jag vill börjar på nytt med Italien, för jag vill börja från suveräniteten i en stat som har alla kort som den behöver för att spela på alla marknader,” berättade Paragone för reportrar i Rom. ”Euron är i själva verket en något förändrad Deutsche Mark, så Tyskland gör det bättre” i ”en germansk union”, sade han.

”Vi måste stoppa de europeiska institutionernas bedrägeri. Den ”europeiska medborgaren” existerar inte.

Italien ska inte längre bli utpressat av Bryssel.

Bloomberg intervjuade Paragone i måndags.

”EU och euron infördes på hög politisk nivå,” säger Paragone. ”Det har skadat realekonomin liksom den har skadat familjer, arbetare, små och medelstora företag.”

Ekonomiska frågor utgör en stor del av det nya partiets viktigaste politiska argument, men även suveränitet är en viktig fråga, särskilt i kölvattnet av ett svagt svar från EU på landets rop på hjälp i början av coronakrisen.

”Euron var skräddarsydd för Tyskland,” säger Paragone till Blombergs reporter. ”I dag uttrycker vi våra politiskt val vid nationella val men regeringarna måste underkasta sig den politik som EU beslutar. Vi behöver få full kontroll själva.”

När Paragone nu startar ett nytt parti är det uttryck för en bredare förändring i italiensk politik. Vissa tjänstemän i Rom har sagt att de är oroliga för att traditionella anti-euro-krafter har böjt sig för en aldrig tidigare skådad våg av ilska mot EU efter covidutbrottet.

Paragone ser tydligt en EU-skepsis efter coronaviruspandemin som han vill ge röst åt och startar därför detta parti, ungefär som Brexit Party, för att driva frågan om att Italien ska lämna EU.

I en intervju med Morgenbladet i mitten av juli avslöjade han att han har träffat Brexit Partys ledare Nigel Farage för att diskutera Brexit och få råd om hur han kan befria Italien från ”EU-buren”.

Han sa till Morgenbladets reporter: ”Jag träffade Nigel Farage, ledare för Brexit Party i London, som segrade i den brittiska folkomröstningen genom att föra Storbritannien ur EU-buren.

”En riktig brittisk patriot som lyckades skickade bort teknokraterna från Bryssel.”

”Jag diskuterade med honom om nuläget och framtiden för ett verkligt suveränt land som ännu mer efter Brexit kan ge verkliga svar till medborgarna mitt i den ekonomiska krisen efter covid.”

EU misslyckades fullständigt med att ge hjälp till Italien i början av covidutbrottet. Den brist på solidaritet kommer att vara svår att radera för många italienare.

Paragone valdes in i den italienska senaten 2018 för Femstjärnerörelsen. Han sparkades ut från partiet i januari i år efter att ha röstat emot regeringen i en förtroendeomröstning om budgeten. ”Jag valde att rösta nej för att inte hålla italienare inburade i en budget som införts av EU,” sade han då.

Ett nätverk av likasinnade partier i EU kan växa fram

Paragone ser sin nya grupp som en del av en potentiell europeisk rörelse, kanske i ett nätverk av likasinnade partier i olika EU-länder.

Det nya partiet planerar att delta med kandidater i nästa allmänna val, som kommer att äga rum senast 2023, och i nästa års val till Roms stadshus.

Matteo Salvinis Lega, som är Italiens största oppositionsparti, har hotat att lämna EU, men de har inte gjort den positionen till en del av partiets plattform.

Paragone saknar en tydlig politik för handelsförbindelser med EU-blocket och säger att WHO:s regler skulle vara ett alternativ. Väl ute ur EU kunde då Italien söka sig mer till USA i handelssammanhang, sade han.

I Paragones vision skulle Italien inte få en ny valuta om landet lämnar euron, utan skulle istället återgå till sin gamla, liran. ”Frågan är inte vad valutan heter, säger han. ”Det är vem som äger den.”

Brist på demokrati

”Det finns ingen regel som tillåter oss att lämna euroområdet, det är en brist på demokrati,” sade han. ”Vi måste lämna EU först.”

Skeptisismem mot euron och EU stiger

På längre sikt kan det gå bra för Paragones parti. Euroskeptismen har stigit under de senaste två decennierna. Sedan 2000 har andelen italienare som har litet eller inget förtroende för EU ökat från 43% till 70%, enligt en Demos & Pi-undersökning som publicerades i tidningen la Repubblica den 6 april. Dock skulle ungefär två tredjedelar rösta för att hålla fast vid euron och EU i undersökningen i april.

Paragone lanserade partiet i Rom:

Invånarna i Rom uttryckte blandade känslor om partiets födelse som skedde bara dagar efter det europeiska Rådet godkänt återhämtmingsfonden på 750 miljarder euro (868 $ miljarder) varav en stor del är tänkt att gynna Italien, vars ekonomi har har haft låga tillväxttakter de senaste åren.

”Jag tror att om vi lämnade EU så är det till det bästa. Vi tigger om pengar från Europa medan vi har det vackraste landet i världen. Två tusen år av historia, sa en medborgare boende i Rom.

”Vi måste se framåt. Jag tror att vi gör framsteg i EU. Istället för att attackera, skulle jag vilja att politiska krafter samarbetar mer med den nuvarande regeringen,”svarade en annan.

Jag skrev om det italienska EU-motståndet den 14 april. Du hittar den artikeln här:

EU står inför uppror eftersom hälften av italienarna nu vill lämna blocket i en enorm våg av EU-motstånd.

Vidare läsning:

Unity News Network – Italienska Eurosceptiker lanserar ”Italexit” -kampanjen efter samtal med Nigel Farage

Morgonbladet – Det nya partiet vill ta ut Italien ur EU
Senator Gianluigi Paragone

Express – Andra dominobrickan redo att falla! Italexit-kampanjen bryter ut när Farage inspirerar en ny EU-kamp.

Bloomberg – Populistisk senator stöder Italexit-partiet för att lämna EU, Ditch Euro.

Reuters – Italexit! Populär senator lanserar parti för att ta ut Italien ur EU.

Il Post – Gianluigi Paragone har grundat ett nytt parti, ”No Europe for Italy – Italexit con Paragone”.

1 thought on “Politiskt parti för Italexit startat i Italien. Ett nätverk av likasinnade partier i EU kan växa fram.

  1. En klok engelsman en utmärkt beskrivning varför statyer har sitt värde. Tack för det.

Comments are closed.