USA har släppt blicken från pucken

Ekonomi Politik utrikes

Världen förändras snabbt men många människor – särskilt i väst – är frusna i tiden eller har fastnat i en ekokammare, immuna mot verkligheten.

Detta är ett djupt chockerande, överraskande och avslöjande fenomen. Det är chockerande eftersom detta händer trots internet och ett överflöd av information. Det är förvånande eftersom människorna i de rikaste och annars smarta länderna – inklusive de som uppfann internet och hävdar att de värdesätter yttrandefrihet – är omedvetna om vad som händer med dem och oförberedda för den utmanande framtiden. Det är avslöjande eftersom det visar hur mänskliga sinnen ofta är oförmöget att absorbera och anpassa sig till nya fakta.

Den monumentala geopolitiska händelsen under de senaste två decennierna har varit Asiens framväxt och i synnerhet Kinas.

Men västerlänningar i gemen kan fortfarande inte förstå denna förändring i världens ekonomiska tyngdpunkt. Amerika, fortfarande hegemonen med betydande kontroll över Europa och många andra länder, är fortfarande fast i fantasin om ”Jag är störst!”

Som diagrammet nedan visar modifierades dessa bravader till ”Jag är fortfarande störst … och Kina är ond” 2016 efter att Kina överträffat USA i PPP BNP.

USA-Kina BNP 1981 till 2022. Och prognos för 2023 (baserad på Världsbanken/IMF)

Vad är det som stör den amerikanska hjärnan?

Asiens framväxt har inte riktigt sjunkit in i det västerländska psyket. År 2030 kommer Indien att passera Tyskland och Japan när det gäller BNP. Och Kina kommer att överträffa USA och blir världens största ekonomi. Detta är den oundvikliga verkligheten, om vi bortser från vad katastrofala krig kan ställa till med.

Men amerikanska politiker, tankesmedjor, media, sociala medier och de flesta amerikaner kan inte komma till rätta med dessa fakta. Det finns dock en viss nyans här.

Vissa smarta människor förstår vad som händer men kan inte prata öppet om det eftersom deras jobb kräver att de håller sig till den ideologiska partilinjen. Det här är tankesmedja-killarna, tv-forskare, journalister och politiker. Dessutom är atmosfären nu så giftig att alla i Amerika som säger något positivt om Kina attackeras illvilligt.

Jag minns en artikel i New York Times för fem år sedan med titeln ”The American Dream is Alive. In Kina.” Pöbeln på sociala medier blev galna och attackerade skribenten och tidningen.

Republikanerna i USA är starkt emot Kina på grund av ”kommunism”. Jag köper dock inte denna ursäkt eftersom dessa människor inte bryr sig alls när de nu pratar om Vietnam (fortfarande ett kommunistiskt land); och de brydde sig inte om Kinas kommunism när de republikanska presidenterna Nixon, Reagan, Bush I och Bush II mysade med Kina. Under hela 1990- och 2000-talen älskade republikaner i USA Walmart för dess ”låga vardagspris”.

Ja, Walmart, där det mesta tillverkades i Kina. På den tiden älskade amerikanerna det kommunistiska Kina, som bara var en icke-hotande plats för billig arbetskraft.

Det som händer i USA nu är McCarthyism 2.0, men drivs av komplexa motiv.

En annan anledning till att amerikaner diskonterar Kina är att många västerländska ledare, de som är i bakgrunden – börjar bli mycket gamla. För människor i 70- och 80-årsåldern – eller till och med 90 i Kissingers fall – är deras minne av Kina ett land fullt av extrem fattigdom. Dessa människor kan till och med ha besökt Kina många gånger. De djupt inpräntade uppfattningarna kommer inte att förändras lätt.

Företagsledare i Amerika förstår till fullo Kinas framsteg. När allt kommer omkring har de överträffats av Kina på många områden. Här är några exempel:

Efter att ha varit världens nummer ett inom tillverkning i 100 år förlorade USA titeln till Kina 2010.

Två år senare passerade Kina USA som världens största handelsnation (Handel = export + import). 2022 var Kinas handel svindlande 7 biljoner dollar! Kina är nu den främsta handelspartnern för 140 länder.

Orange länder handlar mer med Kina än med USA. Källa: Economist

Och det har varit den ena milstolpen efter den andra sedan dess.

Nu finns det fler kinesiska än amerikanska företag på Fortune 500-listan.

TikTok slår Facebook, Instagram och YouTube.

Det kinesiska företaget Shein har blivit världens största snabbmodeföretag, och slog etablerade företag som H&M och Zara.

Huawei passerade Apple 2018 för att bli världens andra största smartphoneleverantör. Huawei har fler 5G-patent än någon annan. Nu finns mer än 500 miljoner kineser på 5G-nätverket.

BYD är nu världens största elbilsföretag, efter att ha överträffat Tesla — om du inkluderar BEV och PHEV. I ren batteri-EV kommer BYD att överträffa Tesla om ett eller två år. Totalt sett är försäljningen av elbilar i Kina cirka 8 gånger så stor som USA.

Kina ligger långt före USA i alla sektorer för förnybar energi – sol-, vind- och vattenkraft.

Kina passerade Tyskland 2022 och blev världens andra största exportör av bilar.

Kinesiska smartphones – Xiaomi, Vivo, Oppo etc. – har nu cirka 60% av världens marknadsandel.

Inom e-handel är Kina tre gånger så stort som USA. Och mobilbetalningar i Kina är häpnadsväckande 526 biljoner yen (82 biljoner dollar) per år. Det är mer än 100 gånger USA.

Inom artificiell intelligens, autonom körning, robotik, kvantberäkning, rymdteknik och många andra viktiga områden har Kina kommit ikapp USA.

Kinesiska studenter och företag vinner AI-tävlingar som arrangeras av MIT och IEEE. Här är en fantastisk video av en självkörande bil som navigerar i kaotisk trafik i Shenzhen:

Inom halvledare designer (var?) kinesiska företag kretsar i världsklass, inklusive deras egen CPU, minneskretsar, GPU och så vidare.

Inom patent och vetenskapliga publikationer har Kina varit nummer ett i många år nu. Förra året spenderade Kina 460 miljarder dollar på FoU.

Amerikanska företag kan dock inte erkänna att de har hamnat på efterkälken. Därför ändrade de berättelserna till ”Kina stal vår IP” och/eller ”Kina är ett säkerhetshot” och införde sanktioner mot 500+ kinesiska teknikföretag.

Om du inte kan slå dem, förbjud dem!

På en verklig fri marknad skulle Kina lätt överträffa USA. Även om Kina inte matchar USA i kreativitet (ännu), kommer de att vinna genom hårt arbete.

Längst ner i den västerländska hierarkin finns blåkragade amerikaner, som är arga på globaliseringen som flyttade deras jobb till Kina. Dessa människor orkar inte höra något positivt om Kina. På sociala medier slickar dessa människor sina sår genom att berätta för varandra att Kina bara gör billigt skit; och utan amerikanska konsumenter kommer Kina att gå i konkurs.

Motståndet i USA mot Kina är inget nytt. Om du läser den kinesiska uteslutningslagen i USA på 1800-talet, så får du en deja vu. I Kalifornien och andra delstater kom amerikaner upprepade gånger på lagar för att diskriminera kinesiska invandrare. Och allt det vi hör nu upprepades också då – inklusive, ”kineser stjäl våra jobb.” Detta, naturligtvis, efter att kineserna gjort alla de tuffaste jobben som amerikanarna inte ville göra – som att gräva efter guld och bygga den transkontinentala järnvägen genom berg.

Du kan se det amerikanska motståndet mot Kina på amerikanska sociala medier som Twitter, Facebook, Reddit etc., där amerikaner sprider falska nyheter mot Kina. De gillar och uppmärksammar allt som är negativt med Kina; och allt som är mycket positivt med Kina anses vara propaganda. På YouTube får ”Kina kollaps”-videor alltid tusentals ”tummen upp”.

Denna galna miljö skapar en återkopplingsslinga av lufttät ekokammare. Om du talar med en person har du alltså pratat med 100 miljoner amerikaner, eftersom de alla har samma diskussionspunkter.

Dessa zombiemänniskor är också fulla av motsägelser. Till exempel, om Kinas ekonomi kommer att kollapsa, hur kan de vara ett hot mot andra?

Varför har USA/EU stämplat Kina som en ”strategisk rival” och ett ”hot”? Varför skapar USA en allians som QUAD och AUKUS för att motverka Kina, ett land som påstås vara på väg att kollapsa?

Om Kina inte kan göra bra produkter, varför inför USA sanktioner mot kinesiska teknikföretag? Om kinesiska produkter är så hemska, varför tvingade USA Europa att inte köpa Huawei 5G-infrastruktur?

Om Kina är smutsfattigt, hur kommer det sig att kineser köper mer Porsche, BMW och Mercedes-Benz än amerikaner? Varför dreglar amerikanska och europeiska värdepappersföretag över Kinas marknad för privat kapitalförvaltning på 20 biljoner dollar?

Hur kommer det sig att Credit Suisses förmögenhetsrapport säger att det finns fler kineser än amerikaner bland de 10% av världens rikaste människor?

Om Kina är så dystopiskt, hur kommer det sig att 10 miljoner kinesiska turister besökte USA och Europa 2019 och ändå återvände alla hem?

Med dessa människor kommer ingen logik, statistik och inga diagram att fungera.

Den amerikanska överhögheten sitter ganska djupt rotad. Till exempel finns det tiotusentals amerikaner som bor och arbetar i Kina. Naturligtvis kallar de sig inte för invandrare. De är expats! Dessa människor hänger på amerikanska barer i Shanghai och Peking, lär sig aldrig det kinesiska språket eller uppskattar kulturen. De använder VPN för att komma ut på sociala medier.

Amerikaner i gemen kan inte acceptera andra som jämlikar.

Det här fungerar förresten i akademiker och media över hela västvärlden. Alla ”Kina-studier” i USA, Storbritannien etc. har en flagrant anti-Kina och anti-CPC agenda. Och ”Kina-bevakare” granskas noggrant för att se till att de är fientliga mot allt som är kinesiskt. 99 % av dessa experter kan inte på riktigt tala eller skriva kinesiska.

Ju mindre du vet om ett land, desto bättre är din propaganda.

Naturligtvis är allt detta galenskap orkestrerat av Amerikas oligarker. På toppen av den västerländska pyramiden finns bankirer och Wall Street-överherrar, som är extremt oroliga över Kinas framgång.

I Kina bestämmer regeringen över finansklassen – motsatsen till västerländska system där politiker är företagsdockor.

Således är Kinamodellen i sig farlig för väst, även om Kina inte aktivt propagerar för sitt system.

Amerikaner följer inte pucken

Inom ishockey finns en populär fras: Följ pucken. Du vill vara där pucken kommer att vara, inte där pucken är.

Det är samma sak inom geopolitik och ekonomi. Amerikanska eliter har dock konsekvent misslyckats med att följa pucken.

I slutet av 1990-talet avfärdade politiska hjärnor som Brzezinski och berömda Kina-bevakare som Gerald Segal Kinas potential och hävdade att de på sin höjd kommer att vara en regional maktfaktor.

I hans berömda essä från 1999, ”Does China Matter?” slet Gerald Segal isär Kinas politiska och ekonomiska modell. Här är några minnesvärda rader:

I bästa fall är Kina en andrarangens mellanmakt.

I själva verket är Kina en liten marknad som betyder relativt lite för världen.

Kina utgjorde bara 3 % av världshandeln 1997. Peking är en allvarligt överskattad makt.

Att mäta global politisk makt är svårt, men Kinas inflytande och auktoritet är helt klart ynka.

Denna typ av hybris är anledningen till att USA bjöd in Kina till WTO, ignorerade Kinas uppgång och tillbringade de kommande 18 åren med att bomba muslimska länder.

Titta på all mainstream media under de senaste två decennierna, det primära temat om Kina var alltid hur de var på gränsen till kollaps.

Amerikanerna tog blicken från pucken. Tyvärr, även nu, ägnar de sig åt samma propaganda. Dåliga vanor har svårt att dö. Förra året gjordes en studie – baserad på satellitobservationer av ljus på natten – som hävdade att Kina har överskattat sin BNP-tillväxt i decennier.

Men verkligheten slår ”copium” . I den senaste IMF-rapporten förväntas Kina växa 4 gånger snabbare än USA under de kommande två åren.

Sedan finns det bedragare som Peter Zeihan vars budskap är som en lugnande opioid för det oroliga amerikanska sinnet. Amerika är fortfarande störst och här är 10 anledningar till varför Kina snart kommer att kollapsa!

Krympande demografi eller arbetsstyrka kommer inte att vara ett stort problem för Kina. AI och robotar kommer att förvandla Kina på ett grundläggande sätt.

Långsiktig trend

Länder och individer måste vara tydliga med de långsiktiga trenderna (under de kommande 10-20 åren). Kommer man att investera mer i tillväxtmarknader eller Europa? Ska dina barn studera franska eller kinesiska? Stödjer du att ditt land går i krig mot Ryssland och tror att hela världen kommer att isolera Putin?

Svaren beror på vilken information du konsumerar. Läser du bara västerländsk mainstreammedia? Om så är fallet kan du gå miste om förändringstrenderna.

Amerika och Europa minskar; Kina och Asien ökar. Det är trenden.

Kina kommer att fortsätta att vara ett tillverkningskraftverk, tack vare automatisering, även om många lågavlönade tillverkningsjobb kommer att hamna offshore. Indien kommer att tjäna mycket på detta. Det är trenden.

Kinas nästa utvecklingssteg kommer också att omfatta finansiella tjänster. Shanghai och Shenzhen kommer att ta marknadsandelar från New York och London. Det är trenden.

Yuan kommer att bli en global valuta. Araber kommer att sälja olja för yuan. Saudiarabien och Iran kommer att avsluta sin fientlighet. Rysk energi kommer att flöda till Afrika och Indien via Centralasien och Mellanöstern. Det är trenden.

Kina ser ut att komma att överträffa USA år 2030. Det kommer verkligen att symbolisera och förebåda en multipolär värld. Det är trenden.