Den stora bilden om kriget mellan Ryssland och Ukraina

Politik utrikes

Det handlar om geopolitik, finans och ett nytt globalt imperium

Det vi bevittnar i Ukraina är större än andra världskriget, men det är bara en del av ett sofistikerat krig och ett hybridkrig, som förs på ett begränsat sätt över hela spektrumet av geopolitik, ekonomi, finans, teknik och, naturligtvis, militärt.

Det är som de där kärnfusionsexperimenten där plasman är 100 miljoner grader varm, men ingenting smälter ner.

Vad som än händer i detta krig kommer det att radikalt förändra världen.

Därför är det viktigt att ta sig bortom de vanliga berättelserna för dummies och förstå den sanna naturen av dessa epokala kamper.

Världen står vid en vändpunkt

Om man ser till den stora bilden står världen vid ett vägskäl.

Den 500 år gamla västerländska dominansen – som började med att européer landade i Amerika – närmar sig nu sitt slut.

Ännu viktigare är att ledaren för det här gänget, USA, förlorar sin framgång snabbt. American Century närmar sig sitt slut. Faktum är att det slutade 2008, men ekonomin har hållits vid liv med tryck av biljoner dollar, eufemistiskt kallat kvantitativa lättnader (QE). Resten av världen är dock redo att dra ur kontakten för den amerikanska dollarn.

Det är vad Ukrainakriget handlar om – att rädda den amerikanska världsordningen och utöka Pax Americana.

USA hoppas på ett eskalerat proxykrig som förstör Ryssland, som sedan kommer att ockuperas av amerikansk militär och styras av pro-amerikanska marionetter. En upprepning av vad som hände med Europa, Tyskland och Japan efter andra världskriget eller med Sydkorea ett decennium senare.

Varför hotas USA:s hegemoni? De förlorar sina fördelar inom alla geopolitiska områden – BNP, handel, tillverkning, teknologi, militär och till och med mjuk makt.

Den sista spiken i kistan blir förlusten av dollarhegemonin, varefter USA:s nedgång kommer att bli ganska brant.

Som Credit Suisses finansguru Zoltan Pozsar skrev om stormaktskonflikten i en Financial Times-artikel, ”Om mindre handel faktureras i amerikanska dollar och det sker en minskande återvinning av dollar till statsobligationer, är det ”orimliga privilegium” som dollarn har som reservvaluta under attack.”

I sina andra artiklar fortsätter Zoltan att säga: ”President Xis besök hos Saudi och GCC (Gulf Cooperation Council) markerar födelsen av petroyuan. Senast 2025 kan GCC betalas i renminbi för all olja och gas.”

För att lägga bränsle på elden verkar alla vara på väg att förkasta den amerikanska dollarn. Indien köper rysk olja för rupier och yuan; Brasilien och Argentina – de två största ekonomierna i Latinamerika – diskuterar en ”gemensam valuta” för handel; och Putin talar om att BRICS+ skapar en valuta baserad på råvaror.

Samtidigt kommer USA att spendera 800 miljarder dollar i år på bara räntebetalningar på sin ohållbara statsskuld.

USA:s handelsunderskott för varor kommer att vara 1,2 biljoner dollar 2022. Samtidigt hade Kina ett rekordstort handelsöverskott på 877 miljarder dollar. Vilken ekonomisk modell är hållbar?

Lösning för USA? Krig och kaos

Den enda lösningen för USA att komma ur denna spiralkris är krig. Det vill säga krig där andra förstör sig själva.

2015 höll George Friedman, grundaren av den mäktiga tankesmedjan Stratfor, ett tal där han beskrev USA:s ”primordala intresse” – Ryssland och Tyskland.

Han fortsatte med att förklara varför: ”Tyskland och Ryssland, om de förenas, kan hota USA.” Naturligtvis syftade han inte på USA som land utan till dess hegemoni. Senare fortsatte han med att ge fler detaljer: Rysslands naturresurser i kombination med tysk teknologi och kapital kommer att vara en kraftfull symbios.

Kort sagt, det är därför Ukrainakriget pågår.

Friedman nämnde inte Kina i sitt tal eftersom, 2015, inte ens de största amerikanska sinnena såg Kinas framväxt. (Det är vad propaganda har gjort med den amerikanska hjärnan).

Så nu har USA två ursprungliga intressen:

° Ryssland och Tyskland

° Kina och Asien

Planen är att ta hand om ryssar först. Och sedan att rikta in sig på kineserna.

Målet Ryssland

Ryssland blir det största priset för globalisterna. Och det har det varit i århundraden. Ryssland är det största landet på jorden — dubbelt så stort som USA! Rysslands naturresurser är enorma och värda cirka 75 biljoner dollar. När det har bearbetats kommer värdet att vara en magnitud högre.

Europeiska bankirer som familjen Rothschild finansierade Napoleon på 1700-talet för att invadera Ryssland. Sedan anföll britterna och fransmännen Krim, Rysslands geografiska och geopolitiska mjuka mage.

Fem decennier efter det finansierade Wall Street-baronen Jacob Schiff – en annan Rothschild-bankir – Japan för att förstöra den ryska flottan.

Sedan, ett decennium senare, finansierade Schiff och europeiska bankirer den kommunistiska revolutionen för att störta den ryske tsaren. Men när deras man Trotskij inte fick leda det nybildade Sovjetunionen, finansierade kabalen Hitler för att invadera Ryssland.

När Sovjetunionen kollapsade och ryssarna anammade ”kapitalism och demokrati” i amerikansk stil, plundrade vargarna på Wall Street Ryssland i ett decennium. Samtidigt finansierade CIA jihadister i Tjetjenien för att spränga ryska olje-/gasledningar. Målet var att hugga upp Ryssland och se till att det aldrig reser sig igen.

Men Putin kom in och gjorde slut på detta förräderi.

Nu för Tyskland (och EU) ett krig mot Ryssland för tredje gången på ett sekel.

”Vi utkämpar ett krig mot Ryssland”, förklarade nyligen Baerbock, Tysklands utrikesminister.

Hon är en duktig docka, till skillnad från den tyske försvarsministern som vägrade skicka stridsvagnar till Ukraina och snabbt fick sparken av Washington DC för några dagar sedan.

Suicidala Europa

Hur dumma och ryggradslösa är europeiska ledare? Självmordsuppdraget är häpnadsväckande.

WW1 var det första försöket att förstöra de traditionella imperierna och skapa ett nytt världsimperium som drivs av bankirer och företag. Det var bara en delvis succé. Därav andra världskriget, som förstörde Europa och förde det direkt under det amerikanska styret med Nato och amerikanska militärbaser.

Europeiska unionen gav en enorm möjlighet för Europa att återuppstå fredligt. Det varade dock inte ens ett decennium. Efter att den Wall Street-drivna finanskrisen exploderade 2008 har Europas ekonomi vuxit med cirka 0 %. Tack vare denna stagnation har Indien överträffat Storbritannien och Frankrike i BNP; och Kinas ekonomi är större än hela EU!

Europa har blivit en basket case. Inom tekniken har de inte utvecklat något som motsvarar amerikanska jättar som Google, Amazon, Facebook, Netflix, Microsoft, Intel etc. Det finns ett par nischspelare som holländska ASML som tillverkar halvledarchips, men de har ingen suveränitet och agera som amerikanska dotterbolag.

Alla europeiska länder och företag lyder ödmjukt USA:s diktat som, ”Köp inte Huawei 5G”, ”Sälj inte halvledarmaskiner till Kina”, ”Gå inte med i Kinas Belt and Road Initiative” och ”Starta ett krig med Ryssland.”

USA kan på ett flagrant sätt spränga Nordstreams pipeline, och européer förblir stumma.

Hur slutar detta?

Ukraina, den geopolitiska bonden, kommer att förstöras. Det är givet. Hur är det med de andra?

Ingen kommer att backa, eftersom var och en står inför en unik existentiell kris.

Ryssland kommer inte att ge upp de territorier som de erövrat i Ukraina. Ryssland måste säkra Svarta havet och neutralisera Ukraina en gång för alla. Putin kommer att använda kärnvapen innan han låter globalister ta över Ryssland, balkanisera det och radera det från historien.

USA kommer inte att stoppa proxykriget, eftersom det är en existentiell kris för det amerikanska imperiet. Rysslands seger innebär explosionen av en multipolär värld, och slutet på dollarhegemonin såväl som det amerikanska århundradet.

Således kommer USA att fortsätta eskalera – skicka fler stridsvagnar, drönare, missiler etc. USA:s hopp är ett långt utmattningskrig som kommer att försvaga Ryssland och avindustrialisera Europa.

Detta innebär mer pengar till det amerikanska militära industrikomplexet och olje-/gasföretag, stora rabatter för Wall Street för att köpa europeiska företag och emigration av Europas bästa sinnen till Amerika.

USA:s motto är ”Kämpa mot Ryssland till den sista ukrainaren.” Den stora frågan är dock om Nato-trupper kommer att bekämpa Ryssland efter den sista ukrainaren.

Detta proxykrig är också en existentiell kris för Kina. Varför? Om Putin misslyckas och ersätts av en pro-amerikansk marionett, kommer plötsligt 6000+ ryska kärnvapen att peka på Kina. Det är alltså inte ett omöjligt scenario där Kina bekräftar ”no limits partnership” och börjar skicka vapen till Ryssland.

Det var därför konsten/målningen nedan blev viral i Kina. Den visar Kina och Ryssland inför USA och dess europeiska allierade (vasaller):

Då pratar vi om Ryssland + Kina mot USA + Europa. Låter det som WW3?

Liksom kärnfusionsexperimentet leker västerländska eliter med extrema situationer. Det minsta felsteg kommer att få förödande återverkningar.

— S.L. Kanthan

°°°

 

SveaNyheter publicerar på tre olika plattformar för att underlätta läsningen för våra läsare. På sveanyheter.com har vi en översättningsfunktion som underlättar läsningen för våra icke svenskspråkiga läsare. På wordpress kan läsaren lättare prenumerera via plattformens funktion och bläddra bland olika ämnen och tidigare artiklar. På Substack får läsaren genom denkostnafsfria  prenumerationsfunktionen ett mail direkt i sin mailbox varje gång vi publicerar en ny text. Där går det också enkelt att dela våra artiklar, kommentera artiklarna och interagera med andra läsare.

Här hittar ni oss:

https://sveanyheter.com/

https://sveanews.wordpress.com/

https://sveanyheter.substack.com/

Twitter:

https://mobile.twitter.com/mayapersson2

https://mobile.twitter.com/sveanyheter