En övervägande andel av Italienarna vill lämna EU. Det visar nu två opinionsundersökningar i rad. Detta enligt Express.
Italienarna övervägande EU-kritiska
Nu är 49 procent av de 1 000 tillfrågade italienarna för att lämna EU och ytterligare fler vill lämna Euron, enligt en undersökning från Tecne-institutet.
Endast 40,9 procent svarar att de vill stanna kvar i EU.
Resten är antingen för att bara lämna eurosamarbetet eller vill stanna kvar i någon sorts samarbete med EU, men utan EU-medlemskap.
Det upprepar resultaten från en annan undersökning, som genomfördes av Termometro, och fann att 39,9 procent av italienarna vill lämna EU.
Det är 20 procent fler ”Italiexit” -upphängare än för ett och ett halvt år sedan när frågan senast ställdes till allmänheten.
Undersökningen genomfördes den 9 och 10 april.
Italienarna har blivit mycket misstänksamma mot EU. Det finns en möjlighet att en ’Italexit’ skulle kunna utlösas, säger Jacques Delors Institut-direktör Sébastien Maillard om konsekvenserna av cronaviruskrisen.
EU visar sig vara ett löst sammansatt samarbete vid kris
Den nuvarande situationen har vad som krävs för att skaka om EU:s struktur, enligt Maillard.
På samma sätt sade den italienska premiärministern Giuseppe Conte att EU:s själva existens skulle hotas om länder inte kunde förmå sig att samarbeta för att bekämpa covid-19-pandemin.
Han berättade för tidningen Financial Times att enbart monetär politik inte kommer att lösa problemet.
Enbart monetär politik kan inte lösa alla problem; vi måste göra detsamma på budgetfronten, sa Conte.
Vägen att följa är att öppna ESM (European Stability Mechanism) kreditlinjer för alla medlemsstater för att hjälpa dem att bekämpa konsekvenserna av covid-19-epidemin, menar han.
Ett Europa utan Italien är mycket farligt, anser han. Efter Brexit kan man inte föreställa sig att ett annat land skulle kunna lämna EU, särskilt ett av grundarländerna, sade Maillard.
Betydelsen av nationen
Känslan för det egna landets betydelse kan stärkas när EU-samarbetet knakar i fogarna och det visar sig att andra EU-länder håller inne livsviktig skyddsutrustning eller lägger exportstopp på viktiga varor.
Först då inser gemene man att livsviktiga varor som medicin, skyddsutrustning, kemikalier till vattenrening och livsmedel för att befolkningen inte ska svälta måste kunna produceras i det egna landet, och det måste finnas en nationell plan tillsammans med näringslivet om hur det ska gå till.
Den förväntade lågkonjunkturen i många länder kan utlösa en social kris och stärka nationalismen. Även den direkta upplevelsen av hur viktigt det egna landet är vid kris kan stärka medborgarnas känsla av identifikation med sitt eget land och betydelsen av nationsgränser som kan kontrolleras och som landet själva beslutar helt över.
Tidigare ordförande för Europeiska kommissionen Jacques Delors, 94 år, som ledde Bryssels myndigheter från 1985 till 1995, varnade förra månaden för bristen på europeisk solidaritet under krisen.
Räddningspaket framtaget men inte det Italien krävde
Medlemsländernas finansministrar har enats om ett räddningspaket på 500 miljarder euro för att rädda länder under covid-19-pandemin.
Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Nederländerna träffade en överenskommelse på torsdag kväll om ett ekonomiskt stödpaket mot coronavirusepidemin, vilket banade vägen för en överenskommelse bland alla 27 EU-ländernas finansministrar, enligt Reuters.
Affären täcker emellertid inte gemensam skuld för att finansiera återhämtning som Italien, Frankrike och Spanien pressade på att få med men som förkastades av Tyskland, Nederländerna, Österrike och Finland.
Avtalet inkluderar minimivillkor för regeringarna för att få tillgång till krediter från räddningsfonden för euroområdet, inriktat på finansiering av sjukvårdskostnader relaterade till viruset. Det handlar om lån från stödfonden ESM och garantier från investeringsbanken EIB.
Italien är verkligen i kris
Italien har härjats av coronaviruset och hade fram till nyligen haft flest dödsfall världen över. De har gått in i den femte veckan av strikt karantän.
De hade dock igår registrerat sitt lägsta antal nya dödsfall i covid-19 på mer än tre veckor, med 431 personer döda under en 24 timmarsperiod. Landets dödstal låg då på 19.899.
Antalet patienter som togs in på intensivvård med viruset var lägre för den nionde dagen i rad – vilket visar att kurvan börjar bli platt. Mycket tyder på att det är ett resultat av Italiens lock down, som äntligen har gett effekt.
2 thoughts on “EU står inför uppror eftersom hälften av italienarna nu vill lämna blocket i en enorm våg av EU-motstånd”
Comments are closed.