Sverigedemokraterna lyckas stoppa förslag om att okritiskt tillåta migranttaxibåtarna över Medelhavet

EU Migration Politik utrikes

Jessica J Stegrud, parlamentariker för SD i Europaparlamentet rapporterar idag om en viktig delseger mot vänsteraktivismen i EU.

Det har länge varit känt att de migrattaxibåtar som trafikerar Medelhavet ofta är i nära samarbete med flyktingsmugglare. De så kallade NGOs har helt enkelt åkt mycket nära Libyens kust och plockat upp migranter på mycket dåliga farkoster. De har sedan istället för att köra dem den korta vägen tillbaka till ursprungshamnen kört dem till Malta eller Italien.

Det är inte så de internationella sjölagarna som gäller vid sjöräddning är tänkta att tillämpas. Enligt dessa har varje fartyg som påträffar människor i sjönöd skyldighet att rädda dem och landsätta dem på närmaste land räknat från där de påträffas. Det är alltså inte meningen att båtarna ska åka hit och dit över Medelhavet och plocka upp folk och sedan köra dem till ett land som inte är det närmaste.

Lyckat exempel på vad som fungerat

Salvini genomdrev lagar i Italien där dessa båtar inte fick tillstånd att åka in på Italienskt vatten. Båtarna kunde beslagtas och kaptenen åtalas. Ägaren av båten kunde också få betala skadestånd på upp till två miljoner euro. Denna politik minskade antalet flyktingarna med mellan 80 och 90 procent.

Vid varje tillfälle när Salvini ville skärpa lagstiftningen på det här området blev det tvärstopp. Han fick hota med regeringskris flera gånger. När han tyckte sig se ett så pass starkt stöd i opinionen att han skulle kunna genomdriva lagarna lättare avgick han. Dessvärre lyckades vänstern i Italien locka över Femstjärnerörelsen till sitt block och därmed tog de över regeringsmakten och har upphävt de verkningsfulla lagarna.

Vad hände igår i Europaparlamentet?

Stegrud skriver på sin Facebooksida:

Spelar din röst till EU-parlamentet någon roll?

Ja. Den. Gör. Ju. Det.

Igår lyckades vi – med endast två rösters marginal rösta NEJ till en resolution som helt okritiskt ville fortsätta tillåta och stödja de NGOs som – ofta i symbios med både avfärdsland och smugglare – plockar upp migranter och transporterar dessa till Malta eller Italien. Inte tillbaka till avfärdslandet el ngt annat afrikanskt land.

En verksamhet som lockar migranter – mestadels ekonomiska utan asylskäl – att både riskera livet och betala cyniska smugglare stora summor för att ta sig till Europa.

Vänsterliberaler, socialdemokrater och miljöpartister vill att verksamheten avkriminaliseras och att alla som vill ska kunna ta sig till EU för att söka asyl. Att det i längden medför drunkningar på Medelhavet, onödigt lidande och inte heller löser dilemmat med stora migrantströmmar från MENA – spelar ingen roll. Etos över patos.

Detta är en otroligt känslofylld och komplex fråga men vi måste våga fatta de vuxna och ansvarsfulla besluten. Vi har en lång väg kvar med tanke på hur majoriteten i parlamentet ser ut men att resolutionen röstades ned tyder på en liten men smått sensationell tillnyktring.

Helt enkelt ett steg i rätt riktning. Glädjande nog hade vi denna gång även M och KD på vår sida.

Observera – vi har självklart inget emot att europeiska länders sjöräddning gör sitt jobb, detta handlar om organiserad trafik över Medelhavet.

1 thought on “Sverigedemokraterna lyckas stoppa förslag om att okritiskt tillåta migranttaxibåtarna över Medelhavet

Comments are closed.