Staffanstorp får besök av en av Danmarks största tidningar

Politik inrikes

Berlingske har besökt Staffanstorp i veckan. Tidningen Berlingske är en av Danmarks största tidningar och den äldsta ännu utgivna.

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson träffade Berlingskes reporter Uffe Toudal. De pratade om Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna i Staffanstorp, som bröt tabut i Sverige att inte samarbeta med SD.

I reportaget berättar de om Staffanstorps PR-film, och den märkliga reaktion den fått från regimtrogen media i Sverige. De diskuterade även den viktiga signal det sände att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor besökt Staffanstorp och gett dem stöd i frågan om PR-filmen.

Sonesson pratar om att han tycker att de i Skåne har en känsla av närhet till Köpenhamn som de i viss mån saknar till Stockholm. Ändå tar de ju som lokalpolitiker intryck av den politiska debatten i Sverige.

Sonesson har lagt ut kopior av artikeln på sin Facebooksida. Jag refererar (fritt översatt) vad det står i artikeln.

Staffanstorps unga kommunstyrelseordförande (KO) tar sig en snus i svensk anda under samtalet med Berlingske. Men han håller sig som politiker ofta sig närmare till Köpenhamn än till rikspolitikerna i Stockholm 650 kilometer bort. Det är en del av hans förklaring på att Sverige mest centrala kommun-PR-video med ljushåriga svenskar starkt rapsgula och himmelsblå färger – helt utan invandrare – har väcks så starka reaktioner och så stor uppmärksamhet.

  • Vår hållning här i Skåne är nog på linje med danskarnas. Men en smula mer försiktiga trots allt, för vi är ju påverkade av den invandringspolitiska debatten också. Men åker man 200 kilometer upp i Sverige börjar man säga att skåningarna är som danskarna, och att de vill stänga sin gräns, ja att de är bruna. Brunskjortor upprepar borgmästare Christian Sonesson då den skånska dialekten inte går lika lätt att förstå första gången.

Moderaternas KO i Staffanstorps kommun 15 – 20 minuters resa nordost från Malmö ser sig själva som kommunen som exponerar framtiden för sitt parti – och för Sverige.

I motsats till Moderaterna på riksnivå där partiledare Ulf Kristersson, Sveriges borgerliga oppositionsledare, har Christian Sonesson ingått en lokal allians med Sverigedemokraterna 2018 och säkrade därmed kunde fortsätta som KO. Sonesson har därmed brutit den svenska politikens isolation av Sverigedemokraterna och har valt en för Sverige ovanlig linje i migrationspolitiken för Staffanstorp.

  • Den svenska debatten har ju varit extrem. Man har inte riktigt tidigare vågat föra den debatt som man har gjort det senaste året eller två åren. När man har varit kritisk till migrationspolitiken på ett sakligt sätt har man blivit kallad främlingsfientlig och rasist. Det har ju bidragit till att i stort sett ingen bortsett från Sverigedemokraterna har kritiserat den förda politiken, och det har gjort att de har vuxit mycket kraftigt.

Som resten av Sverige borde vara

Den omdiskuterade kommunala PR-videon lades ut på YouTube i början av november som en PR-film för att attrahera fler innevånare till kommunen. På två minuter och 13 sekunder visar filmen först en otrygg gata filmad i Malmö. Därefter skiftar filmen till färger och presenterar Staffanstorps kommun som en stad där man kan vara helt trygg och med omsorgsfullhet, gästfrihet och vänliga boende. Presentationen av kommunen slutar med texten Staffanstorp, som resten av Sverige också borde vara.

Christian Sonesson har åter igen blivit den politiker i svensk politik som går utanför ramarna. Han ger Staffanstorp otroligt mycket mer uppmärksamhet än man skulle kunna förvänta sig av en kommun på omkring 25 000 innevånare.

Sonesson har varit KO i Staffanstorp sedan 2013 och han var den första i sitt parti som bröt med partilinjen. Det skedde efter kommunalvalet 2018. Medans Moderaternas partiledare Ulf Kristersson avvisade att stödja sig på Sverigedemokraterna och därför inte kunde bilda en borgerlig regering ingick Sonesson allians med Sverigedemokraterna och säkrade KO-posten.

Tillsammans med Sverigedemokraterna har Sonesson utnyttjat sin majoritet till att pröva gränserna för migrationspolitiken. Kommunen har infört tiggeriförbud och förbud mot att skolelever upp till sjätte klass får ha huvudduk. Dessutom har Sonesson infört förbud mot könsuppdelade badtider och kommunalt halalkött. Det senaste han har deklarerat är att de inte kommer att försörja IS-återvändare i Staffanstorp, varken med ekonomiskt bistånd, annan form av hjälp. Unga återvändande kommer inte få gymnasieplats eller busskort. Det fick Moderaternas partiledning att fastslå att beslutet strider mot svensk lag och att en borgmästare för Moderaterna ska följa lagen. Andra påpekanden är att de inte är några som har återvänt till Staffanstorp från IS och att Sonesson ägnar sig åt symbolpolitik. Men det har gett uppmärksamhet och en klar profil för Sonesson och kommunen.

Det blev bekräftat i tisdags när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kom på besök och stöttade den omstridda filmen. Partiledaren för KD sa till den medföljande journalisten från Aftonbladet att ”Vi skulle behöva ha fler kommuner som valde att vara så tydliga som Staffanstorp”. Däremot har partiledaren Ulf Kristersson ännu inte visat sig hos den omstridde kommunpolitikern.

Ditt parti har avvisat samarbete med Sverigedemokraterna. Vad säger du om det?

  • Ulf Kristersson börjar också förflytta sig politiskt. Om man tittar sammantaget på hans budskap idag och hans budskap tidigare så är det något helt annat nu, säger Sonesson.

Vad tycker du om att Sverigedemokraterna kan sitta i regering eller vara stödparti?

  • Först måste vi vinna valet, så det måste man först ha fokus på. Men jag tycker att om Sverigedemokraterna är så stora som många opinionsundersökningar visar på så blir det märkligt och ologiskt om man håller dem utanför en regering.

Alltid efter dansk politik

Den konservativa 39-åriga kommunpolitikern är övertygad om att Moderaterna kommer att flytta sig i hans politiska riktning på riksplanet. Han framhäver också att den trängda svenska socialdemokratin diskuterar en förändring i migrationspolitiken och menar att svenskarna närmar sig den danska politiken. – Svensk politik är alltid lite efter dansk politik, säger han.

Det blir intressant att se vad som händer med Socialdemokraterna i Sverige, om de börjar att närma sig Socialdemokraterna i Danmark, för det finns tecken som tyder på det.

 

1 thought on “Staffanstorp får besök av en av Danmarks största tidningar

Comments are closed.