– Jag tackar Grekland för att det är vår europeiska sköld, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Det finns 4,1 miljoner migranter i Turkiet, 1 miljon i Idlib. Fler i Libyen påväg mot Italien.

Migration Politik utrikes

– De som försöker testa EU:s enighet kommer att bli besvikna. Vi kommer att hålla stånd och vår enighet kommer att segra.
Jag tackar Grekland för att det är vår europeiska aspida (en typ av grekisk sköld), sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som tillsammans med EU-parlamentets talman David Sassoli, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och det roterande ordförandeskapet Kroatiens premiärminister Andrej Plenković besökte den turkisk-grekiska gränsen. Detta skriver Europaportalen idag.

Hon lovade Grekland, som hon kallade en ”europeisk sköld”, 700 miljoner euro (608 miljoner pund; 780 miljoner dollar) i ekonomiskt stöd.

Enligt Twitteranvändaren Based Poland, som är reporter, visar den här filmen att de militanta extremistiska och Erdogan-stödjande turkiska organisationen Grå vargarna attackerar, vandaliserar och plundrar migranters hem och företag i sydvästra Turkiet i ett försök att tvinga migranter att packa ihop och åka till Grekland.

Based Poland skriver vidare: ”Detta är vad Erdogan gör just nu mot Grekland.
Det finns 4,1 miljoner migranter i Turkiet och ytterligare 1 miljon i Idlib som rör sig mot den turkiska gränsen.
Snart kommer antalet som går från Libyen till Italien också att öka.”

Den verkställande direktören för Frontex inledde i går en snabb gränsintervention för att hjälpa Grekland att hantera det stora antalet migranter vid dess yttre gränser. Den grekiska regeringen bad Frontex i förrgår kväll att inleda en snabb gränsinsats vid dess havsgränser i Egeiska öarna.

Snabba gränsinsatser är utformade för att få fram omedelbar hjälp till en EU-medlemsstat som är under brådskande och exceptionellt tryck vid dess yttre gräns, i det här fallet särskilt med anledning av att ett stort antal migranter försöker komma in på dess territorium olagligt.

”Med tanke på den snabbt växande situationen vid de grekiska yttre gräns mot Turkiet är mitt beslut att starta den snabba gränsinterventionen som Grekland begär. Det är en del av Frontex-mandatet att hjälpa en medlemsstat som konfronteras med en exceptionell situation och begär brådskande stöd med officerare och utrustning från alla EU:s medlemsstater och Schengen-associerade länder,”sa Frontex verkställande direktör Fabrice Leggeri i går enligt Frontex egen nyhetssida.

Finland har redan meddelat att de är redo att hjälpa Grekland med gränsbevakning. Det skriver HBL idag. Finland har en patrullbåt och trettio gränsbevakare redo att operera. Finland förbereder sig för att vara beredda att åka när Grekland skickar förfrågan om hjälp med gränsbevakningen, skriver Helsingin Sanomat.

Förfrågan om 1 500 gränsbevakare har enligt HS fördelats mellan medlemsländerna. Sju gränsbevakare och en patrullbåt verkar redan för Frontex från Finlands sida. Medlemsländerna har fem dagar på sig att reagera efter att Grekland gett klartecken.

Grekland har meddelat att det inte tar emot nya ansökningar om asyl på åtminstone en månad.

Turkiet släppte kontrollen över migranterna på fredagen. De fattade beslutet efter att ha lidit en kraftig militär förlust i nordvästra Syrien, där de har försökt skapa något som de själva kallar en säker zon.

Minst 24 000 människor har stoppats från att gå över gränsen från Turkiet sedan lördagen enligt grekiska regeringens siffror.

64 personer tog sig in i Grekland förbi stängslet. De arresterades och dömdes till 4 års fängelse och 10.000 euro böter. Alla 64 var enligt flera uppgiftslämnare från Afghanistan, Pakistan, Marocko och Algeriet.

Enligt ett videoklipp på Twitter som du kan se här har migranter släppts ut ur Turkiska fängelser och blivit körda till den Grekiska gränsen.

Grekland har svurit på att gränsen ska vara stängd. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis anklagar Turkiet för att ”systematiskt uppmuntra och hjälpa” flyktingar och migranter att illegalt ta sig in i Grekland.

– Det har misslyckats och det kommer att misslyckas. Det här är inte längre ett flyktingproblem. Det är ett tydligt försök från Turkiet att främja sin geopolitiska agenda genom att utnyttja desperata människor, fräser Mitsotakis i Kastanies.

Den grekiska kustbevakningen agerar med stor beslutsamhet och självförtroende. De tar migrationsutmaningen på allvar.

Den här videon spelades in i går morse. I den skjuter kustbevakningen varningsskott mot migranterna och
blockerar så att de inte kan ta sig till Grekland.

Den österrikiska premiärministern Sebastian Kurz har anklagat den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan för att använda migranterna som schackpjäser. Han meddelade också att hans regering har stärkt Österrikes gränser för att se till att massinflödet av flyktingar och migranter från år 2015 inte upprepades.

Samtidigt som EU-ledningen är på besök i Kastanies är EU-kommissionens utrikeschef Josep Borrell och krishanteringskommissionären Janez Lenarcic i Turkiet för att diskutera situationen.

Eftersom EU inte upprättat någon egen kontrollerad yttre gräns sitter de mer eller mindre gisslan hos Turkiet, något som nu med all tydlig önskvärdhet har visat sig vara ohållbart i längden.

– Vi vill inte längre ha EU:s pengar […] eftersom ingen har rätt att förnedra Turkiet, ska Erdoğan ha sagt, uppger Der Standard.

Balansgången är svår när EU varken vill vika sig eller söka konflikt.

Lösningen för EU om unionen vill finnas kvar är att upprätta en kontrollerad yttre gräns. Asylrätten får återgå till de regler som gällde när varje kontinent hade ansvar för asyl för människor på den egna kontinenten.

FN:s flyktingorgan UNHCR säger att varken EU-lag eller internationell lag ”föreskriver någon rättslig grund för ett tillfälligt upphävande av att ta emot asylansökningar”.

En talesperson för EU-kommissionen ville tidigare på tisdagen inte uttala sig om huruvida åtgärden att vägra ta emot asylansökningar är laglig.

Grekland har begärt hjälp från EU:s gränsvakt Frontex. Tillsammans med grekiska myndigheter håller Frontex på att ta fram en plan. Frontex kommer sedan att be andra medlemsländer om gränsvakter som ska vara på plats inom fem dagar. Inom tio dagar ska materiel som fordon, båtar och flygplan komma.
Enligt kommissionsordförande von der Leyen handlar det bland annat om ytterligare 100 gränsvakter, sju fartyg två helikoptrar och 700 miljoner euro i stöd till Grekland.

I morgon onsdag träffas EU-ländernas migrationsministrar vid ett extrainsatt möte i Bryssel för att diskutera händelseutvecklingen.

Emilpolitik skriver på Twitter:
Turkiet har passerat samtliga gränser som går att passera.
EU måste kraftigt sätta ner foten. Rikta ENORMA sanktioner mot Erdogan och stoppa samtliga turistsflyg från Europa. Dränera deras ekonomi totalt.
Erdogans har deklarerat krig mot Europa genom utnyttjandet av migranter.
Turkiet försöker simulera en ny migrantvåg likt 2015, och utnyttja européernas naiva och godtrogna förhållningssätt.. I vanlig ordning lyckas man lura vänstertokar som endast agerar nyttiga idioter åt Turkiet. Det lösa inga problem att öppna upp gränsen. Snarare förvärrar man.

Costas Antonio skriver: ”Problemet är att Tyskland är Turkiets bästa vän. Stora tyska företag har sina fabriker i Turkiet för där är slavarbete tillåtet och svältlöner (ej turkar som jobbar) så Tyskland röstar alltid för Turkiet. EU lider av att Merkel har bestämt att höja bidraget till Turkiet.”

Kan detta innebära att EU faller av sin inre splittring i flyktingfrågan? Klarar inte EU det här utan medlemsländerna lämnas att sköta det separat, så är existensberättigandet för EU mycket lågt.