I coronatider förkläds ondska i milda formuleringar

Samhälle

Ja, vi betalar skatt i olika former. Först genom inkomstskatten, sedan genom att vårt arbete genererar ett mervärde, så att arbetsgivaren kan betala arbetsgivaravgifter, och sedan ytterligare en gång genom moms av allt vi konsumerar. Som pensionärer fortsätter vi att betala skatt, både statlig skatt och kommunalskatt. Som åldringar betalar vi även för vårt boende på ålderdomshemmet.

Med de få slantar som då blir över får vi pensionärer sedan betala vår medicin. Då blir det inget över alls. Tvärtom. Skoningslös går vi back. Vi kan inte ens köpa blommor till barn och barnbarn på födelsedagen. Och som om detta inte vore nog 10 gånger om, så blir vi också beskyllda för att vara en kostnad och en belastning. Hur oanständig och skamlös får man bli? Tydligen mer än så för nu tar man livet av gamla på ålderdomshem genom något som kallas paliativ vård.

Sjukvård för pensionärer får inte kosta. Jämförelsevis kan jag berätta, att i Tyskland, har man emellanåt kört hela ålderdomshem till sjukhus. Även åldringar på 90 år och äldre. För i Tyskland tycker man om äldre människor. Man bryr sig om dem på riktig. Man vill att de ska leva. Människor gläds av och med dem.

I Sverige tycker man inte om gamla människor. De är en belastning. De ses som en kostnad. Detta är den nakna sanningen. För att denna sanning inte ska sticka i ögonen förklär de teknokratiska makthavare sin cynismen i välvilliga ord och låter påskina: ”Det är för åldringens bästa att denne inte behöver flyttas från sitt hem till ett sjukhus”. På så sätt legitimerar överhetsbyråkraterna att åldringen får morfin i kombination med en annan medicin så att denne dör.

Åldringar, som en gång varit flitiga och strävsamma medborgare, som plikttroget betalt skatt för att de trott på Sverige och på medmänsklig solidaritet, kvävs nu till döds. Under de aktiva och verksamma åren har de varit en ekonomisk tillgång. Nu ses de som en kostnad och behandlas som sopor.

Ska vi ha det på det här sättet eller ska vi istället göra oss av med dem som bestämmer? Jag har träffat mitt val för ’vem fan vill dö för sådana djävlar?’

/Anna

Texten är en kommentar på en insändare i Allehanda – Äldre pekas orättvist och osakligt ut som en enda stor kostnad, trots att pensionärer har betalat skatt och moms på allt som kan beskattas under sitt yrkesverksamma liv.