Hur undviker vi en ”glitch” i det svenska valet 2022?

Demokrati Politik inrikes Säkert valsystem

I det amerikanska presidentvalet pågår undersökning av programvara och mjukvara till valdatorerna. Servern har nu enligt flera källor hämtats av amerikanerna i Frankfurt och undersöks nu.

I detta sammanhang blir det högaktuellt att ställa sig frågan vad det egentligen finns för programvara och mjukvara i svenska valmyndighetens dator.

Vad hände när valmyndighetens dator ”kraschade” 2018? Läs Ny Teknik 2018 Valmyndighetens sajt kraschade – ”vet inte vad som orsakade problemen”

Till min hjälp för att reda ut frågorna kring valmyndighetens dator har jag en kunnig inom området. Han har varit i kontakt med valmyndigheten för att klargöra vilken programvara och mjukvara valmyndigheten har och hur säkerheten är organiserad och arrangerad.

Valmyndighetens dator är uppkopplad till internt nätverk, så kallat intranät. Hur ser säkerhetslösningen där ut? Hur skyddas valmyndighetens dator från andra enheter i nätverket och hur skyddas den från internet? Vilka andra enheter kommunicerar valmyndighetens dator med? Är det systemet uppbyggt säkert?

Här följer korrespondens mellan IT-expert som själv arbetar med utveckling och valmyndigheten:

– Jag frågade helt enkelt Valmyndigheten!
Svaret gjorde mig beklämd.
Se nedan mina frågor och svar från valmyndigheten:

”Egenutvecklad programvara med tillhörande mjukvara”
Hur kan någon inte ifrågasätta detta.

Inte nog med att systemet är ”egenskapat”. Vem för in dessa uppgifter i systemet?
Hur kan man garantera valets integritet? Många följdfrågor som ni ser i nedan mail till valmyndigheten:

Transparenta system och öppen information i ett demokratiskt system. Jag blir inte betryggad. De liksom bara fastställer resultatet i ett egenutvecklat system och folket förväntas ”lita” på det ”Robusta” systemet.

Transparensen i svaren är inte tillfredsställande.

° Vi får inte veta hur upphandlingen av programvara och mjukvara gått till.

° Vi får inte veta vilket företag som gjort programvara och mjukvara och inte vilken kod den är skriven med.

° Vi får inte heller veta hur säkerhetslösningen i själva systemet är gjord, bara att personalen på Länsstyrelsen som manuellt matar in valkretsarnas resultat har egna personliga lösenord. (Vilket får anses vara lägsta möjliga acceptabla säkerhetslösning på vilken arbetsplats som helst.)

Har Sverige ett system och mjukvara som påminner om våra grannländer och EU?

Smartmatic är det system som används i bland annat EU, Norge och Danmark.

Smartmatic och Dominion

Dominion ingick ett kontrakt med Smartmatic år 2009.

I oktober 2009 beviljade Dominion Smartmatic en världsomspännande (förutom USA och Kanada) icke-exklusiv licens för vissa omröstningssystem för optisk skanning (PCOS) som Dominion hade utvecklat. Licensavtalet beviljade Smartmatic rättigheter till vissa patent och patentansökningar som Dominion ägde eller kontrollerade och till all kunskap, affärshemligheter, metoder och annan teknisk information som ägs av Dominion.

Dominion är den mjukvara som nu har visat sig ha stora säkerhetsbrister i det amerikanska presidentvalet.

Dominion Voting Systems är ett kanadensiskt företag med huvudkontor i Denver. Det är ett av tre företag som används i amerikanska val.

Dominion-systemet används i bland annat North Carolina och Nevada, där valresultaten ifrågasätts, och i Georgia och Michigan, där en ”glitch” inträffade som överförde tusentals röster för republikanska presidenten Donald Trump till demokraten Joe Biden.

Ett övervakningsverktyg utformat av CIA, känt som ”Hammer” med en applikation som heter ”Scorecard”, kan hacka in i valsystemet och påverka röstningen. Dessa sofistikerade verktyg manipulerar datorer vid överföringspunkten för valdatasystem och utanför ”datavalv” från tredje part. De kan tränga in i omröstningsprogrammet och ändrar rösterna till vilket antal som helst och vilken riktning operatören önskar.

Varför är valmyndighetens dator viktig?

Det absolut viktigaste för att val ska vara legitima och att valresultat ska accepteras av medborgarna är att valsystemet är säkert och att systemet är transparent och i alla led kan kontrolleras av medborgarna.

Här saknas insyn i valmyndighetens dator, vilken hårdvara och mjukvara som används och vilka säkerhetssystem som är inbyggda i systemet.

Tillit byggs genom transparens, inte genom att medborgarna förväntas lita på systemen. Det är rättsstatens och demokratins fundament.

Du kan läsa mer här om Smartmatic. Deras styrelse hittar du här.

Justia – Smartmatic International Corp., et al. v. Dominion Voting Systems International Corporation, et al.

Voting Technology Companies in the U.S. – Their Histories and Present Contributions.

Tidigare artiklar i ämnet:

Det är inte media som utser presidenten i USA. Det görs i demokratiskt beslutad process.

Demokratins ödesfråga. Säkra, hemliga rättvisa val kräver förändringar.

2 thoughts on “Hur undviker vi en ”glitch” i det svenska valet 2022?

Comments are closed.