Det amerikanska imperiet härskar över oss genom att ge oss en illusion av frihet

Samhälle

Caithlin Johnston: Alan MacLeod har en ny artikel ute med Mintpress News som visar hur de flesta av de förment oberoende ”faktakontrollerande” organisationerna som Facebook har samarbetat med för att övervaka informationen som folk får se på plattformen om kriget i Ukraina, faktiskt är finansieras av USA:s regering.

”De flesta av de faktagranskande organisationer som Facebook har samarbetat med för att övervaka och reglera information om Ukraina finansieras direkt av den amerikanska regeringen, antingen genom den amerikanska ambassaden eller via den ökända National Endowment for Democracy (NED),” skriver MacLeod.

NED är verkligen ökänd eftersom den, som MacLeod förklarar, inrättades för att göra många av de operationer som CIA brukade utföra i hemlighet, som att cirkulera propaganda i länder som imperiet riktar sig mot, finansiera utländska uppror och även underlätta kuppen 2014 i Ukraina som satte igång händelserna som så småningom skulle leda till Rysslands invasion av nationen i februari.

Macleod visar hur amerikanska statliga pengar kanaliseras till Facebooks ”faktakontrollerande organisationer” genom NED och andra kanaler. Resultatet är ett amerikanskt regeringsfinansierat narrativ, en hanteringsoperation i en social medieplattform som har nästan tre miljarder aktiva användare.

Den här artikeln är bara den senaste delen i en serie artiklar som MacLeod har publicerat med Mintpress under de senaste månaderna där han dokumenterar de många strängarna man kan se mellan stora Silicon Valley-plattformar och det centraliserade USA-imperiet, som blir allt tydligare och fler för varje år.

Förra månaden släppte MacLeod en rapport om de många veteraner från CIA och andra grenar av den amerikanska underrättelsekartellen som anställs på höga positioner inom Facebooks moderbolag Meta. Dessa hjälper till att avgöra vilken typ av information som blir synlig på företagets sociala medieplattformar. Metas ”senior product policy manager for desinformation” anställdes direkt från Central Intelligence Agency 2019 och hjälper nu Facebook, Instagram och Whatsapp att sortera bort information från desinformation.

Förra månaden lade MacLeod också ut en artikel om de många CIA-veteraner som har anställts för att hjälpa Google att bestämma vilken information som syns i dess sökningar och på Google-ägda plattformar som YouTube. Google är lätt det enskilt mest inflytelserika företaget på jorden när det gäller allmänhetens tillgång till information.

I juni skrev MacLeod en artikel med titeln ”The Federal Bureau of Tweets: Twitter is Hiring an Alarming Number of FBI Agents”, och rapporterade att ”sociala mediejätten har under de senaste åren rekryterat dussintals individer från den nationella säkerhetsstaten för att arbeta i områdena säkerhet, tillit och innehåll.”

Till och med TikTok, dokumenterar MacLeod, har börjat anställa ett bisarrt antal tidigare Nato-anställda för att övervaka dess innehåll samtidigt som det har börjat anpassa sig till andra Silicon Valley-plattformar i sin censurösa policy mot innehåll från Ryssland.

MacLeods viktiga arbete bygger på det från andra reportrar som Yasha Levine skriver om, vars bok Surveillance Valley: The Secret Military History of the Internet beskriver hur mänsklighetens oöverträffade tillgång till information har varit sammanflätad med USA:s imperialistiska makt ända från början.

Silicon Valley är en minst lika grundläggande del av den amerikanska imperiets kontroll som äldre media och Hollywood, och blir ännu mer så. Tillsammans utgör de imperiets narrativa kontrollapparat, som är lika väsentlig för imperiets funktion som dess militära eller ekonomiska makt.

Utvidgningen av mänskligt medvetande i frågor om politisk och social rättvisa har fört med sig en växande offentlig intolerans mot tyranni och förtryck, vilket har gjort det nödvändigt för världens nuvarande imperium att härska över oss genom att ge oss en illusion av frihet.

Vi får höra att vi lever i en demokrati där folket styr sitt eget öde, men i verkligheten översvämmas vi av propaganda från det ögonblick vi föds som är utformad för att psykologiskt manipulera vårt sätt att tänka, agera och rösta. Som Noam Chomsky sa: ”Propaganda är för en demokrati vad vapen är för en totalitär stat.”

Silicon Valley är fylld av lögnare av samma anledning som de vanliga nyhetsmedierna stödjer varje krig och ständigt normaliserar de galna orättvisorna i vårt samhälle: eftersom den som kontrollerar berättelsen kontrollerar världen.

Perception är verklighet, och om du kan kontrollera hur människor uppfattar verkligheten så kontrollerar du själva verkligheten, vad gäller deras beteende.

Vi kommer att förbli fångade med övergreppen från status quo förtrycksmaskinen tills vi vaknar till detta faktum.

Du kan följa Caithlin Johnstons nyhetsbrev på Substack.