Märkligt hur människor kan manipuleras till att agera mot sitt eget egenintresse till förmån för sina härskare

Samhälle

 

 

Caithlin Johnson

Det är väldigt märkligt hur människor kan manipuleras till att agera mot sitt eget egenintresse till förmån för sina härskare på sätt som djur aldrig skulle tolerera, bara genom att utnyttja det faktum att vi upplever tankar i våra huvuden som djur inte upplever.

Ta till exempel våld. Rovdjur överlever genom att attackera och döda andra djur för sin egen vinning, men så fort ett bytesdjur gör det klart att det inte är värt ansträngningen kommer rovdjuret att backa i sitt eget intresse.

Rovdjuret förstår instinktivt att att attackera en frisk tjurelefant inte är värt risken för dess eget fysiska välbefinnande, och till och med en gnu som visar sig vara starkare än förväntat kommer att backas från. Ett brutet ben eller ett otäckt sår kan betyda rovdjurets död, och även ett bytesdjur som tvingar ett rovdjur att förbruka för mycket energi kommer inte att anses vara värt ansträngningen när det finns långsammare, svagare byten att hitta.

Med mindre avancerade organismer finns det ofta inte djurens egenintresse. Myror kommer till exempel att strida trots sin egen säkra död mot mycket större fiender som utgör ett hot mot deras bo, och instinktivt värderar kolonins kollektiva välbefinnande framför sina egna liv. Honungsbin kommer att offra sina egna liv för att utdela ett bra stick mit ett hot mot kupan, deras stick sliter ur biets egna tarmar när de tränger igenom köttet på sitt mål.

Människor, intressant nog, hamnar någonstans mellan bikupan med små hjärnor och däggdjur och fåglar med större hjärnor när det gäller självbevarelsedriftsimpulser som involverar våld, trots att de har de mest avancerade hjärnorna i djurriket.

Vi har samma instinktiva motvilja mot att utsätta oss själva för risker som de andra djuren, men den instinkten kan åsidosättas genom att sätta en massa historier i våra huvuden om hur fienden måste förgöras av den eller den anledningen.

Falska berättelser om Gud och ära fick människor att marschera iväg för att slåss och dö under korstågen som ett gäng sinneslösa insekter.

Detta beror på att förmågan till abstrakta tankar som våra nyligen utvecklade hjärnor har gett oss kan utnyttjas av smarta människor med en benägenhet för manipulation.

Eftersom vi ofta hittar runt i världen genom tankar och språk snarare än instinkt, kan vi manipuleras till att agera mycket dummare än en duva eller en ekorre eller en tiger någonsin skulle göra.

I takt med att människor har blivit bättre på att dela idéer och information med varandra har vår medvetenhet om vad som är verkligt och vad som är falskt utökats, så vi ser inte så många manipulationer som involverar Gud och ära längre.

Nu krävs det fler smarta lögner för att få oss att dra iväg ut i krig, som till exempel berättelser om behovet av att sprida frihet och demokrati och skydda våra nära och kära från terrorism.

Och samma dynamik används för att få oss att agera mot våra egna intressen till fördel för våra härskare i alla aspekter av mänsklig civilisation, inte bara med krig och våld.

Våra mentala ljudspår manipuleras av propaganda till att samtycka till extremt missbrukande system där människor kommer att berövas grundläggande mänskliga behov om de inte kan forma sig till användbara kuggar i industrins maskin.

Där pengar kan användas för politiskt inflytande, som i sin tur kan användas för att kanalisera mer pengar till dem som har mycket av det från dem som har väldigt lite.

Där privatlivet för individen kontinuerligt urholkas samtidigt som sekretessen för regeringen ständigt görs mer och mer ogenomtränglig.

Miljöförstöring. Ekonomisk orättvisa och ojämlikhet. Rentierkapitalism. Korruption. Stadigt eskalerande polismilitarisering. Ökad internetcensur.

Och allt medan rikedom och resurser tas från folket och hälls mot globala maktagendor som inte gynnar folket alls, och som faktiskt utarmar dem och äventyrar deras liv när imperiets ”stormaktskonkurrens” mot Ryssland och Kina rullar ut ekonomisk krigföring som tömmer folkets plånböcker och hotar deras liv med nukleär utrotning.

Dessa är alla grova angrepp på vårt välbefinnande som inte skulle tolereras utan vår mottaglighet för psykologisk manipulation i stor skala. Vi propaganderas till att acceptera en nivå av personlig uppoffring som är mer lämplig för bin och myror än för högt utvecklade däggdjur, allt för att vårt förhållande till tanken gör det svårt för oss att skilja verklighet från berättelse.

Vi har manipulerats till att agera mot vårt eget egenintresse i en sådan utsträckning att vi nu stirrar ner i förintelsens tunna via kärnvapenkrig. Vi är farligt nära att bli den första arten på jorden som dör ut på grund av propaganda.

Vad detta betyder är att vår art under sin relativt korta tid på den här planeten redan har nått den anpassning-eller-dö-punkt som varje art så småningom träffar i en värld av ständigt föränderliga förhållanden.

Det som gör vår situation unik är att de förändrade förhållandena vi möter har orsakats av oss själva som art, och anpassningen vi måste göra är i våra egna sinnen.

Människor har förmågan att dramatiskt förändra sitt förhållande till tanken i en perceptuell förändring som vanligtvis kallas andlig upplysning eller uppvaknande.

Det faktum att denna potential har dokumenterats i tusentals år och finns inom oss alla är förmodligen en ledtråd till vad inbjudan till denna adapt-or-die-övergång faktiskt är.

Om mänskligheten överlever kommer det att bero på att något förändrats i oss som fick oss att förlora den klibbiga, intrasslade relationen till våra tankar som gjorde det så lätt för illasinnade manipulatorer att dra oss åt det här och det andra hållet.

Jag tror faktiskt att vi kan göra det hoppet, även om jag också misstänker att vi har friheten att misslyckas.

Om vi ​​klarar det kan vi äntligen ansluta oss till våra djurkusiners sätt att leva som inte domineras av mental berättelse.

Och därifrån kan vi börja bygga en värld som gynnar oss själva, och alla andra också.